torsdag 11 mars 2010

Zonta markerar kvinnodagen den 8 mars. Varje år.

Jag är sedan många år medlem i Hässleholms Zontaklubb. För alla som inte vet är  ZONTA en internationell organisation för yrkesverksamma kvinnor.  Zonta grundades i USA för i år 91 år sedan och finns i ca 70 länder. Vi arbetar fr a för att stärka kvinnors och flickors ställning, motverka våld mot kvinnor och främja kvinnors hälsa, och också för att underlätta utbildning.  Zonta samarbetar med olika FN-organ i ett flertal projekt och har olika stipendier till kvinnor som utbildar sig på olika nivåer. De lokala klubbarna har egna lokala projekt och stipendier. Vår klubb har t ex ett årligt stipendium till en flicka i avgångsklassen på någon teknisk linje i Hässleholm.

Varje år arrangerar vi en aktivitet på Internationella Kvinnodagen den 8 mars för allmänheten. Flera år hade  vi olika arrangemang mot trafficking, andra gånger har det t ex handlat om kvinnohälsa eller utbildning och läskunnighet. Ett av våra mera uppmärksammade föredrag hölls av  Claes Scmidt/Sara Lund.
Vi hade i god tid bokat lämplig lokal och talat om vem som skulle hålla föredrag. Några dagar före den 8 mars fick lokaluthyraren, som var den lokala pingstkyrkan, kalla fötter och vägrade oss tillträde. Vi fick urakut skaffa en ersättningslokal men fick också mycket gratis PR genom att det hela gick runt i rikspressen. Det blev en enorm succé och vi fick alla avslöjat en hel del egna fördomar vi inte visste vi hade.  Men inte en enda representant från dom som portat oss kom och lyssnade - dom som hade behövt det mest av alla..

Vi har varit så "seriösa" i alla år att vi i denna gång gjorde ett mera lättsamt program som således gick av stapeln i måndags kväll den 8 mars. Uppenbarligen har klubbens arrangemang ett gott rykte för alla biljetter sålde slut i ett nafs. Förutom att kortfattat redogöra för Zontas mål och visioner och lokala liksom internationella arbete bjöd vi på musikalisk stå-upp-underhållning av två glada herrar, Claes Virdeborn och Ola Hjelm, som tog oss med på en slags livsresa i humoristisk form. Efter god mat blev det modevisning från fyra av traktens klädbutiker för både damer och herrar, allt från fritidskläder till fest och bröllop.
Ett frikostigt lotteri avslutade tillställningen för i år.
 Förutom att vara ansvarig för kassan vid insläppet tjänstgjorde jag även som en av mannekängerna. Trots att vi var tolv stycken gällde det att vara snabb att skifta livstycke, det vill jag lova.
Vi blev tackade med applåder och var sin gula Zonta-ros, som alltid är vår blomsterdekoration och vår symbol förutom den speciella loggan med det stora Z:at.


Således hade jag ytterligare en hektisk men mycket givande dag som avslut på en aktiv vecka.
Sedan dess tar jag det lugnt ett tag. Mycket lugnt i flera dagar, jag lovar. Ska bara...

5 kommentarer:

 1. Intressant! Jag har inte läst om den händelsen, men det kanske inte har funnits med i Internet-upplagorna. Vad hade de för skäl att porta er?

  SvaraRadera
 2. Marianne:
  De angav som skäl att vi inte "respekterade deras regler", vilket förstås var skitsnack. Dom har så klart fördomar och ser ner på såna som dom anser vara "syndare". Ingen från pingstkyrkan kom till föreläsningen, tråkigt nog. Dom hade behövt litet fakta och bildning. Dom ville komma till ett klubbmöte och förklara sig efteråt men det tackade vi nej till.

  SvaraRadera
 3. Marianne:
  Här är en av de många artiklarna som fanns i sbd med 8 mars 2008
  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.1071352/pingstpastorn-kastade-ut-sara

  SvaraRadera
 4. Tack för länken! Ja den pastorn kan inte vara särskilt religiös, om han portar en föreläsning om människovärde, bara för att en transvestit ska hålla det. Jisses ja. Om han verkligen tror på det Jesus predikade skulle han väl öppna famnen!

  Haha, fast det är klart, när det är långa karlar som är transvestiter kan de vara rätt skräckinjagande. Jag har en del roliga minnen : D

  SvaraRadera
 5. Marianne:
  Marianne:
  Är det konstigt att man blir skeptisk mot "fromlande" människor? Tänk, så mycket förakt dom visar.
  Hörde förra året ett radioprogram om en speciell helg när det samlas många transvestiter i Båstad. En dam som har en underklädsbutik har då specialöppet för dem och då ett specialsortiment. Hon hade många trevliga stamkunder och tyckte det var jätteroligt när dom kom.
  Visst tittar man till men det vill dom ju att man ska, i alla fall dom som klär sig extremt.Det gör dock inte alla.

  SvaraRadera