fredag 10 september 2010

Fredagstema: Om jag fick bestämma, då skulle...


..det aldrig vara krig, inte finnas varken atombomber eller kärnkraft, ingen svälta och alla alltid vara snälla. Jämlikhet skulle råda mellan människor och länder, ingen vara fanatisk eller fundamentalist. Och så vidare. Förstås.

Med detta sagt går jag in på det mera näraliggande i vardagen, allt det där som irriterar och gnager.

Om jag fick bestämma, då skulle

- inga kläder ha etiketter som kliar och sticks


- alla förpackningar vara klokt konstruerade så att de är lätta att öppna och och återförsluta
- diskmaskinen fylla och tömma sig själv


- posten komma tidigt på dagen
- morgontidningen aldrig fallera


- alla bruksanvisningar och fjärrkontroller vara begripliga


- telefonförsäljning inte finnas (dvs man får sälja telefoner men inte annat via telefon, ja alla förstår!)


- ingen störa sina grannar med hög musik
- all inkomst beskattas lika men avdragsrätt för kostnader för inkomsternas förvärvande
- inga sjuka jagas med blåslampa eller utförsäkras (vilket gräsligt ord!)
- nycklar aldrig "försvinna" spårlöst


- TV-apparater och videodito vara användbara för vanligt folk, inte bara KTH-utbildade tekniska genierDessutom skulle en massa andra saker vara annorlunda som jag bara kommer på i det ögonblick dom retar mig!

(Bilden från FN lånad från FN:s hemsida, övriga är mina egna)

21 kommentarer:

 1. Hahaa! ja du visst är det mycket som vore himla skönt om det var du som fick bestämma!!!! Önskar också en diskmaskin som fyller och tömmer sig själv. Och fjärrkontroller. Skulle man inte kunna uppfinna EN ENDA som man kan ha till alla de tekniska prylar man har. Istället för som nu en till TVn en till DVD-spelaren en till... ja du föstår...
  I vissa kläder här som vi köpt till Ella så är tvättlapparna inte alls några lappar utan helt enkelt är texten tryckt direkt på tyget. DET tycker jag är jättebra!
  Hoppas nu ni får en fin helg!
  kram!

  SvaraRadera
 2. Ja du kom med en hel del vardagsnyttigt också. Om jag fick bestämma så skulle man inte behöva diska överhuvudtaget, tallrikar och bestick skulle tvätta sig omgående och hoppa in i skåp och lådor därefter och hoppa ut när det var dags att äta igen.
  en fin helg önskas!

  SvaraRadera
 3. Håller med om allt - i synnerhet det där med nycklarna. I mitt fall gäller det även handväskan. För att inte tala om de invecklade fjärrkontrollerna - jag som inte ens kan sätta på en DVD. Som väl är klarar barnbarnet som är tre år detta.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Ha ha, vilket bra inlägg! Där täckte du in det mesta tror jag :-) Ha det bra.

  SvaraRadera
 5. Haha ja där fick du med en massa grejer som man retar sig på :-) . Fjärrkontrollerna och nycklarna som försvinner ( i mitt fall, halsbandet..) och tvättråden i kläderna..haha.. underbart!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Alla tillönskas en fin helg!

  Saltis:
  Vilken GOD idé - tvättråden och storleken direkt på tyget! Ja, ungar tolererar säkert inte ett plagg som något sticks i.

  Karin:
  Det vore nåt - hoppande porslin!

  Musikanta:
  Kan man sätta gång apparaten kan man ge sig den på att det ändå blir fel när man ska spela in...

  Nilla:
  Nä då, det finns MYCKET mer, men man vill ju inte gnälla för mycket, haha.

  Maisoui:
  Man kan åka till månen men de små triviala tingen är svåra att lösa. Och närminnet är det ofta si och så med. Var gjorde jag av grejen jag hade i handen för två minuter sedan, typ.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med, telefonförsäljare göre sig icke besvär! Nu har jag visserligen NIX-telefon men de ringer ändå och nu har de börjat ringa till min mobil också! Jag bestämde mig också för att skriva om något vardagligt i detta tema men annars finns naturligtvis massor som jag skulle ändra på om jag fick bestämma.
  Hihi, jag kikade lite på din Live Traffic Feed och inser att det måste vara jag som är den hela tiden återkommande från Hbg. Jag använde din sida för att kika lite på de andra temabloggarna och sedan klickade jag tillbaka till dig.

  Tack för ännu ett trevligt tema och hoppas din helg blir fin!

  SvaraRadera
 8. JA och AMEN till varenda PUNKT på din lista!!!
  DU får bestämma! NU!!
  Telefonförsäljare hatar jag, och även om jag står på den amerikanska motsvarigheten till nix så ringer de ibland ändå. Blir rabiat!!!
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
 9. Lise_lotte:
  Vi är också nixade men vissa bryr sig ju inte! Dessutom känner jag en yngling som tog det enda jobb han kunde få - telefonförsäljning - och höll på att bli tokig! Det var det värsta han varit med om så han sa upp sig. Om du bor i Hbg så har vi ju inte så långt till varandra! Vad säga om en lunch på Dunkers en dag?

  Annika:
  Tack för medhåll!

  SvaraRadera
 10. Tycker du kommit på mängder med kloka saker. Skriver under alltihop:-)

  SvaraRadera
 11. Lunch på Dunkers låter härligt! :-)

  SvaraRadera
 12. Ja men visst är de jobbiga de där etiketterna i kläderna! Jag har några enstaka plagg där de har tryckt informationen på insidan i stället, MYCKET bättre!

  Tv-eländet ska vi inte tala om. Jag är så tacksam för att vi bara har en enda kanal från Sverige, jag byter aldrig och jag kan sätta på och stänga av tv:n och jag kan höja och sänka ljudet. Tack, det är allt jag behöver : )

  SvaraRadera
 13. Hahaha! Håller med om alla, verkligen med tvättlappen! :D

  SvaraRadera
 14. haha, kul att läsa din lista också. Punkt nummer ett håller jag helt med om. Och klädlapparna, varför måste dom egentligen vara så hårda?

  Kul bild på fjärrkontrollerna. Det är för jobbigt att det ska behöva bli så många. Kan man inte bara ha en enda som passar till alla apparater?

  Kul tema igen! Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 15. Du har så rätt!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Simone:
  Tack för det!

  Lise_lotte:
  Mejla mig på skanekatt@gmail.com så fixar vi nåt!

  Marianne:
  Vänta bara tills du kommer hem - då blir det andra bullar - jag menar kanaler och digitalboxprobelm, grrr.

  Skavande etiketter, grrr. Tryckt på tygets insida, tjoho!

  Mrs Clapper:
  Se ovan;-)

  Fröken Anki:
  Ja, VARFÖR?
  Det är verkligen roligt att läsa hos er andra!!

  HeLena:
  Tack för medhåll!

  Till er alla:
  En SKÖN helg!

  SvaraRadera
 17. Så många bra saker du vill bestämma om! Håller med om det mesta, eller kanske om allt förresten. En sån enkel sak som att morgontidningen finns där när man vaknar och att posten kommer tidigt skriver jag under på lite extra!

  SvaraRadera
 18. Ha ha, jag hade varit tacksam om vi hade haft en diskmaskin, oavsett om den fyllde och tömde sig själv :D Eller iaf TVÅ diskhoar!! Det är så typiskt europeiskt att bara ha en diskho men så sköljer inte heller alla disken (framförallt britter och irländare gör inte det av någon anledning...?).
  Klädetiketter klipper jag oftast bort, speciellt på underkläder. Tycker att det ser hemskt ut när folk springer runt med trosetiketten utanför byxorna (på stranden i Spanien kliade det i fingrarna över alla bikiniunderdelar med etiketter - kanske bara jag som stör mig på sådant??). Jag har märkt att på amerikanska kläder är det ofta inte lös etikett utan informationen är tryckt på insidan av t-shirts, underkläder etc. Det tvättas ju bort efter hand men det gör ju nästan texten på en etikett också.
  Många bra förslag, kul läsning!

  SvaraRadera
 19. Ingabritt:
  Visst blir dagen fel om inte tidningen kommer när den ska!

  Petra:
  Jag minns första gången jag upptäckte att man i UK bara gnider disken med en trasa i luten och sen är det klart! Örk.
  Jag tycker det kliar lika mycket fast man klipper bort lappen - oftast sitter ju en bit kvar i sömmen. Det är ett rent helsike att få bort ALLT.
  Mjuka, goa plagg och så denna anomali, usch!

  SvaraRadera
 20. Vilken bra lista! Både de "stora" sakerna och vardagsgrejerna. Vardagsgrejerna är ju viktiga, de också.

  SvaraRadera
 21. Kul lista. Jag hade inte tillräckligt med inspiration för att skriva mitt inlägg i fredags. Du får bestämma från och med nu tycker jag! :)

  SvaraRadera