onsdag 29 september 2010

Hästar, Pop-art och underkläder

Ytterligare en blöt dag i NY om än inte lika ihållande regnig som gårdagen. Allt fuktigt, inget torkar ordentligt.
Lexington Avenue-tunnelbanan söderut tog mig till SoHo. Där hittade jag snart till 13 Crosby Street och Dutesco Art. Trots att jag var en kvart för tidig var dörren öppen och jag välkomnades som dagens första besökare av en mycket vänlig gallerist som visade och förklarade en lång stund innan jag själv kunde gå runt bland dessa helt förtrollande bilder av The Wild Horses of Sable Island.
Sable Island hör till Kanada och har kallats Atlantens kyrkogård. Massor av fartyg har förlist sedan 1500-talet kring denna sandbank, ca 40 km lång och bred som Central Park som sticker upp ur havet utanför Nova Scotia.
Det enda landlevande däggdjuret där är dessa hästar, ättlingar sedan man skeppade dit dömda fångar och möjligen också från skeppsbrott. Numera bor några enstaka personer där, alla anställda vid väderstationen eller för att bevaka platsen och hästarna. Det råder annars besöksförbud. Det har varit svårt för fotografen Roberto Dutesco att få tillstånd att resa dit men numera anses han bidra till bevarandet av ön och hästarna och hans bilder visas över hela världen. I galleriet i Soho har denna utställning pågått i 10 år, den längsta tiden en fotoutställning pågått i NY om jag ska tro galleristen.
När jag gått runt bland dessa fascinerande bilder i en timme kom galleristen och hämtade mig för att jag skulle få träffa Roberto D. som just kom in på galleriet efter att ha återvänt från en ny resa till Sable Island. Bilder utlovas så småningom. Jag avstod från att köpa någon hästbild. Den billigaste kostade 4000 dollar...
Två utställningar kan jag orka med på en dag så jag fortsatte till Morgan Library Museum där det visades bl a en Roy Lichtensteinutställning som jag verkligen uppskattade.
Under återtåget till East Upper Side mellanlandade jag på Victorias Secret där man blir VIP-behandlad av söta flickor när man handlar BH fast man är en gammal gråhårig tant.
Kvällens övning i form av ätning på fin fiskkrog i SoHo för Saltis och mig berättar säkert hon om.
Gott var det och trevligt hade vi!

3 kommentarer:

 1. Oj vilken ung och fräsch Olgakatt jag ser på Saltis` bilder. Du ser verkligen ut som om du orkar två muséer om dagen grattis.kul att höra om resan och de udda resmålen i NY.
  De lockade mig att arbeta några dagar i min gamla skola med spec.elever så nu ska jag dit.
  Roligt.

  SvaraRadera
 2. Eva:
  Tackar för komplimangen!
  Vad kul att dom kallade på dig till skolan - du är saknad där, uppenbarligen.

  Ser att mitt inlägg hamnade på onsdagen, dvs idag, fast det handlar om tisdagen. Så kan det gå med tidsskillnaden på 6 timmar!

  SvaraRadera
 3. Lät som en intressant fotoutställning, även om jag tycker historien och ön i sig är intressantare än hästarna :)

  SvaraRadera