fredag 3 september 2010

Trädgårdsronden

Det finns ett antal äpplen på mitt Rubinola-träd, så många som i år har det inte varit förut. Men varje år har fåglarna i alla fall smakat på VARTENDA äpple! Dom ska inte plockas förrän i oktober men de glupska djuren brukar börja i god tid. I dag strimlade jag en plaskasse och satte remsor i trädet. Får väl se om skatorna tycker det är trevligt och låter sig väl smaka i alla fall. Hm. Det är världens godaste sort så dom har ju god smak, mina bevingade vänner.
När remsorna var i kom det en vindpust, det var rätt effektfullt.Inne i växthuset börjar tomaterna snart ta slut och de här små gurkorna lär inte orka bli stora.


Den Blå Burgundern bär en hel del klasar, det blir kvällsgodis. Jag tror det syns att dom samsas med gula tomater.


Agapanhtussäsongen har varit lång men nu slår den sista knoppen ut samtidigt som många utblommade går i frö.Många av pelargonerna har farit illa  av allt regnande på sistone. Nu har vi skaffat ett party-tält, här kallat pelargontält, som ska skydda dom nu sista månaden ute. Tältet är alldeles för stort, egentligen, men jag tror det blir bra i alla fall att sätta in allt fler krukor under. Det blir ett skyddande mikroklimat så att utesäsongen kanske kan  bli litet längre. En lätt och hastig frost torde inte nå in under, hoppas jag.

Förhoppningsvis kommer det ingen storm och tar det - vi har lagt betongsten på "fötterna". Orkanen Earl slipper vi i alla fall.


F ö pågår gräsmattekrympning. D v s vi ska gräva bort en bit av gräsmattan. Jag har redan börjat och har idag planterat den pimpernötplanta jag köpt på Hovdala. Jag hävdar med en dåres envishet att gräsmattan är den jobbigaste delen av trädgården att sköta. Planterar man marktäckande växter får man luka ett par år, sen sköter den markbiten sig nästan helt själv. Gräs ska klippas, klippas, klippas, kantskäras, krattas, mossbekämpas och pysslas med ideligen. Bra att spela krocket på, OK, men har man inte ungar som vill leka på gräset så kan man ha nåt annat. Varför inte äng som man lieslår en eller två gånger per säsong? I alla fall så blir vår gräsmatta litet mindre för varje gång jag får en ny idé.

7 kommentarer:

 1. Jag är fortfarande så impad av dina agapanthus, även i fröställning. Underbar blomma.
  Fiffigt med pelargontält; jag lägger in våra i växthuset endera dagen,först skall gurkplantor och litet till väck..jag tycker det går väl fort i år men kanhända det var likadant i fjol..
  även här brukar maken säga att vi skall gräva upp gräsmattan och anlägga en asfalterad parkering; aningen hårddraget men andemeningen är nog att den tar för mycket tid att underhålla. Jag kan tänka mig allting som ett stort örtaland, men får säkert anställa en trädgårdsmästare då:) Har man inte att göra så skaffar man sig, enkelt och galant..

  SvaraRadera
 2. När jag såg dina fina äpplen blev jag så sugen så jag fick gå och skära upp en mango : )

  Hoppas nu att remsorna hjälper så att du får behålla dina äpplen.

  SvaraRadera
 3. Carina:
  Mest njuter jag men ibland känner jag också att jag inte hinner med!

  Karin:
  En trädgårdsmästare hade inte varit så dumt! Så kunde man gå runt och peka istället för att själv göra allting.

  Marianne:
  Nog kunde jag byta några äpplen mot en solmogen mango...

  SvaraRadera
 4. Härligt med pelargontält. Oj så nödvändigt i år.
  Det är faktiskt synd om pelargonerna. Men här får de stå ut lite till för nu kom lite varmare luft i alla fall.
  Gräsmatta ja om man har krav på kvalitén så är det väl inte så lätt. Mossa är ju grön i alla fall.Vilka fenomenala blommor du har. Agapantus!!!Min växer i sin kruka och det dröjer väl till blomningen----flera år?

  SvaraRadera
 5. Hoppas fåglarna lämnar dina äpplen i fred i år!

  SvaraRadera
 6. Eva:
  Skulle bara ha tänkt på det tidigare så att inte regnet hade förstört så många blommor redan.

  Agapanthus vill vara fullrotad i krukan innan den blommar. Jag delar aldrig en planta förrän den spränger krukan, eller närapå!

  AnnaF&T:
  Det gör verkligen jag med, håll tummarna att mina remsor skräms!

  SvaraRadera