fredag 26 april 2013

Galleri Fredag: Porslin

Nilla har bestämt sig för PORSLIN idag som tema för galleriet.
Vid närmare skärskådande i mina skåp är nog det mesta av stengods men visst finns det även porslin - om man nu ska skilja så noga.

I mina tonår var det vanligt att mödrar och släktingar samlade servisdelar till flickor (varför inte till pojkar??) och i mors krets var det kungligt danskt som gällde, fr a Måsen. Visst, den är nog vacker men redan vid det laget uuurtråkig, fast dyr.
Så när mor frågade vilka mockakoppar (ja, det var på modet då!) jag ville ha visste jag bara att det INTE skulle vara Måsen. Att jag aldrig skulle ha användning för mockakoppar över huvud taget tänkte jag inte på.
Men kungligt danskt kanske det skulle vara...
Färjan till Köpenhamn och den kungliga porslinsaffären, således. Hittade inget. Vidare till Bing&Grøndal. Hittade inget. Därefter Rosenthalaffären (numera nerlagd) och bingo, där var den! Servisen som sedan dess är min stora kärlek i det kapitlet, Bjørn Winblads Trollflöjten.
Men när priset på EN mockakopp var detsamma som för 6 från B&G insåg jag att det var en hopplös kärlek. Åter till B&G där jag valde en söt liten kopp ur en servis som heter Løvfald (eller som maken kallar den Fliegende Blätter). Så småningom blev det dussinet fullt. Antalet gånger de använts är lätt räknade men jag har funderat på att ha dem till espressokoppar.

Det gick några år och mor, som insett min hopplösa men levande kärlek till Trollflöjten upptäckte att den nu fanns till rimligare pris och började köpa kaffekoppar till mina födelsedagar. Jag har numera 8 och det räcker. Jag har också sockerskål och gräddsnipa och 8 assietter och åstundar inget mer.
Jo, det skulle vara mattallrikar då men där är styckpriset också mera än vad jag anser vara rimligt och har på senare år inköpt ett antal betydligt billigare Nobeltallrikar.

Jag har alltid varit förtjust i den danske konstnären Bjørn Winblad och fatet har hans typiska figurer i relief. Koppen är slät och har rätt form för att hålla kaffet varmt.

Fatets bräm är exakt horisontellt och glasyren på reliefen matt.
Här ser man Papageno med fjädrar till vänster.
Sockerskålens bedårande lock bär "De tre gossarna" från operan.

Trots att det är en vit servis är den inte möjlig att diska i maskin! I alla fall inte om man vill behålla Trollflöjtens libretto i guld på undersidan av faten... men jag har bara 8 koppar så jag står ut med att diska dem för hand.
Man behöver inte vara galen men det hjälper!
En trevlig helg tillönskas er alla!
Galleristerna kan hittas i spalten till höger, hos Annika i Reston eller  hos Nilla!


12 kommentarer:

 1. Underbart porslin – jag förstår förälskelsen! Och här rekommenderar jag inte – som på andra ställen – maskindisk av gamla serviser. Det där librettot vill man ju verkligen ha kvar!

  SvaraRadera
 2. Vilken bra idé att använda moccakopparna som espressokoppar! Vore ju synd att inte använda så fint porslin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får börja laga espresso.....

   Radera
 3. Wow! Så vackert! Jag tror aldrig att jag har sett det innan. Kul! Vilken kul tema det var med porslin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte denna servis blir en klassiker och jag vet ingen annan som har den.
   Ja, temat var verkligen kul med många trevliga inlägg.
   Jag indrar fortfarande hur man komenterar på din blogg, Nilla!

   Radera
 4. Svar
  1. Som jag skrev ovan så vet jag ingen annan som har samma servis.

   Radera
 5. Svar
  1. Ja, nog kan man satsa på bara den om man inte vill ha kopparna, den är fin till mycket annat. Men numera blir den egentligen mest prydnad för nästan ingen använder socker i kaffet längre. Då har man mer nytta av gräddsnipan för många vill ha mjölk!

   Radera
 6. Vad fint. Ja, vem älskar inte Trollflöjten!
  Så vackert det är, och ovanligt!
  Jag samlade också på mockakoppar då jag var yngre. Tror jag ska gräva fram dem nästa ggn jag är hemma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, Annika, mockakopparna är alldeles för små för dina latte! Eller dricker du espresso också?
   Ja, Trollflöjten står sig både musikaliskt och som kaffekopp! Fast historien är ganska gräslig. Litet släkt med Parsifal. Religiöst kvinnoföraktande mumbojumbo. Som litteraturen är så full av, suck.

   Radera