torsdag 25 april 2013

Nu är det klart - badrummet vi längtat efter!

Härifrån...
 och hit
på 10 dagar tycker jag är bra marscherat.

Hantverkarna var färdiga i måndags efter 6 dagars intensivt jobb. Glada och trevliga, ordentliga, renliga och punktliga har de varit. Inga invändningar mot våra önskemål utan istället flera kloka förslag om ytterligare förbättringar har förekommit.
Räkningen från rörmokaren kom idag. Offerten gav ett intervall - räkningen ligger på det nedre beloppet!
Duschväggarna, som kommer från INR, en malmöfirma, fungerar utmärkt liksom den nya, vägghängda toan. Den fick vi enligt önskemål litet högre än den gamla med tanke på att att man ju inte blir yngre.
Alla skåp, kommoder, bänkskivan, skåpbelysningen och handfaten har vi köpt på IKEA som lämnar 10 års garanti på badrumsutrustning. IKEA är dessutom, såvitt jag kunnat utröna, ensamma om sin lösning på vattenlåsplaceringen så att det inte blir nåt urtag i översta lådan under vasken. Rörmokaren hade inget att invända mot det heller.
Vi fick en synnerligen god hjälp av en försäljare på IKEA i Älmhult, Stephane, som nog ägnat oss ca 2 timmar av skissning och funderande vid två olika besök vi gjort. Han önskade sig fotografier av det färdiga badrummet och det har han fått. Han blev glad som en lärka. Jag gissar att han ofta frågar om bilder när han lagt ner mycket tid och jobb på någon, får löften som sedan sällan infrias.
Vi har blivit snabba och duktiga på att montera de platta paketen. Jag har läst anvisningarna och räckt fram rätt pryl ur tillbehörspåsarna till maken som kravlat på golvet och skruvat.
Kvar att montera ha vi handdukskrokar och dem väntar vi med ett tag. Det ska få kristallisera ut sig var de ska vara. T v har vi krokar med sugpropp på duschglaset och en kroklist från IKEA som man krokar över dörren. Som synes kan man slänga ett badlakan över duschglaset också. Eftersom vi har väggmatta och inte kakel fäster inte sugpropparna på väggen. Jag är väldigt glad att slippa alla kakelfogar; jag har varit extra uppmärksam i alla badrum jag gästat senaste tre kvarts året och bildat mig egna uppfattningar.

Olga kollar

Maken skruvar..

..och skruvar.

Vatten och kattnattmat finns på plats.

Sista skåpen uppsatta!
Nu ska allt snart vara på plats i de nya lådorna och skåpen, det känns väldigt skönt.

21 kommentarer:

 1. Ett stort grattis!
  Så himmelens skönt det måste kännas att ha nytt och fint.
  För fint fick ni! Mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, det är jätteskönt!

   Radera
 2. Sååå snyyyyggt! Gratulerar!!!! käck ide med ett riktigt skåp i stället för fåniga små hyllor. Toppen! Så ska jag nog göra på landet istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Förut hade vi ett rejält backskåp så det kändes nödvändigt med ett rejält skåp igen.
   Vi har tänkt "praktiskt och lättstädat" mer än design och lyx.
   Det gamla backskåpet återanvänds i min verkstad.

   Radera
 3. Jättefint! Och bra med var sitt handfat. Jag skulle inte kunna tänka mig numera att dela handfat med MM - man vänjer sig snabbt...
  Måste omedelbart gå in och skärskåda mina kakelfogar - fick omedelbart dåligt samvete av ditt inlägg :-)!
  Jag tycker att ni har varit väldigt duktiga som har gjort så mycket själva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Var sitt handfat har vi haft i 35 år - otänkbart att inte ha det!
   Inte menar jag att ge någon dåligt samvete för sina kakelfogar! Jag har bara observerat att det inte är helt lätt att hålla dem fräscha. Och det jobbet vill jag gärna slippa.
   Med grejor från IKEA sparar man rätt mycket pengar och monteringsjobbet är inget problem med en gubbe som min! Och 10 års garanti lovar ju gott, tror jag.

   Radera
 4. Grattis, vad trevligt!! och fint!
  OCh fort gick det. PLUS för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Praktiskt och lättskött, rejäla förvaringsutrymmen men ingen lyx. Inget bubbelbadkar och inte ens en handdukstork, haha.
   Planeringstiden har varit lång och seg men när det väl kom igång gick det minsann undan! Jätteskönt.

   Radera
 5. Härligt fräscht, snyggt och praktiskt. Och vad trevligt att läsa om en badrumsrenovering som både går snabbt och problemfritt och dessutom inte kostar mer än planerat. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge har vi bara fått rörmokarens räkning så vi ropar inte hej ännu. Men den var i alla fall glädjande.

   Radera
 6. Jättefint och genomtänkt.
  Verkligen praktiskt och inte hutlöst dyrt tydligen!
  Grattis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Eva!
   Hutlöst kan det inte bli - vi har offert.

   Radera
 7. Så fint det blev!! och vad skönt att det nu äntligen är klart! Det brukar vara så jobbigt att göra om just badrum och kök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det tycker vi också! Köket blev ju uppfräschat för drygt ett år sedan och det var också skönt och blev bra.
   Katterna är dock inte helt nöjda - det går inte att sitta på duschdörrarnas överkant som på den gamla kabinen! Nu är det bara glasdörrar utan inramning. Särskilt Sonja sitter och glor misstänksamt uppåt.

   Radera
 8. Så väldigt fint ni fått det. Och så snabbt det gick.
  Härligt med två handfat. :)
  Grattis till ett nytt, fint badrum!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anne-Marie!
   Faktum är att mina grundtankar om badrumsinredning stammar från mina erfarenheter från amerikanska badrum som hade många praktiska lösningar redan för länge sedan. Dock har jag ALDRIG anammat heltäckningsmatta i badrum och toa.... Först på senare år börjar svenska badrum likna amerikanska vad gäller skåp och bänklösningar. På grund av mina idéer har vi redan haft "amerikanska" badrum i 35 år men nu var det ena väldigt slitet.

   Radera
 9. Så fint det blev, nu blev jag inspirerad igen.
  (måste kolla kakelfogarna....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du inte hittar något tråkigt i fogarna! Du har säkert varit flitig att gnugga dem. Det är gnugget jag vill slippa.

   Radera
 10. Snyggt och vilken bra inspiration för oss som står inför en stor badrum/bastu/tvättstugerenovering! Det är verkligen inte lätt, men ni har fått till det snyggt och praktiskt! (Jag är inte heller så förtjust i kakelfogarna)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra tumstock är det bästa verktyget i planeringen. Vi fick tidigt veta att det börjar bli "omodernt" med kakel och klinkers och att utbudet av mattor för både golv och vägg har blivit mycket större på sistone. Det gjorde det hela mycket lättare att fatta beslut. Dessutom är det betydligt billigare med matta vilket ju inte heller är helt fel.
   Lycka till med ert projekt!

   Radera
 11. Det blev ju jättesnyggt! Och funkar bra med handfaten på bänkskivan, trots att Klas var skeptisk till att det skulle gå :-D.

  SvaraRadera