onsdag 22 juli 2009

Jag letar och letar...

Att det ska vara så svårt att lägga grejor där dom ska ligga till nästa gång! Vissa saker har man bara vid särskilda tillfällen, t. ex. resor. Då är det ju rysligt praktiskt om dom ligger där dom ska när man ska packa ner dom. MEN varför gör dom inte det då?? Därför att man packar upp litet i etapper och "ska bara" medan man lägger saker på vägen till nåt. Sen ligger det där och skräpar och så städar man undan till en "tillfällig" plats och var farao var det nu nånstans??
Nå, det är bara en enda grej jag inte hittar idag och det har gått att lösa på ett bra sätt men det retar mig ändå att inte hitta den pillerask jag har med på alla resor med mina mediciner sedan anno dazumal. En liten fin designad dansk ask som passar precis till det lilla jag ska ha med! Den ligger i en liten blixlåsförsedd sminkväska tillsammans med en ask med en medicin jag ska ha med "om ifall att". Inte kom jag ihåg vad den hette heller! Och till fjälls med många mil till ett apotek vågar jag inte vara utan. Nu är det så fiffigt att det för några år sedan bestämdes att apotetket skall föra en läkemedelslista på alla som hämtar ut medicin så att man kan se vad en viss person fått för läkemedel. Smart, eller hur, för doktorn som förgäves försöker få ur patienten vilka mediciner vederbörande tar och får till svar att dom är små, vita med skåra! Men si, så enkelt att doktorn kan få se listan är det inte! Det är bara patienten själv som kan få den genom att gå till apoteket, legitimera sig, och vips, så får man en lista på vad man hämtat ut de senste 15 månaderna. Så det gjorde jag och kunde därmed se vilken medicin det var jag skulle ha i beredskap och fixa ny, lätt som en plätt. Billig var den dessutom. Men den stora vitsen med registreringen - att läkaren ska kunna se vad patienten redan har och kan ha i skåpet - den finns inte. Så människor kan fortsätta shoppa runt till olika doktorer och få mediciner utskrivna som vederbörande redan har eller som kolliderar med dem. För att inte tala om vad läkemedelsmissbrukare kan ordna. Sen kan man undra vad som händer med registret nu när apoteket säljs ut.
Mycket trist har hänt i samhället på senare år, bland det tristaste är dock detta, att krossa Europas bäst fungerande apoteksväsen med de lägsta priserna för individen. Nu kastar man bort den farmaceutiska expertkunskapen till förmån för säljkampanjer för handkräm och kylda drycker. Vad händer med tidsbeställd gratis läkemedelsrådgivning som man kunnat få på apoteket? Den centrala telefonrådgivningen är redan nerlagd och tillbakaskjutsad till de lokala apoteken som inte har kapacitet att ta emot alla de samtalen - och förmodligen inte heller alltid kompetensen tillgänglig.
Jag börjar bli trött på de förändringar som inte leder till något BÄTTRE än det vi har. Förändringar som har som enda syfte att någon ska tjäna mer pengar på oss är inte det jag vill ha. Ingen har lovat att läkemedel ska bli billigare genom att apoteksorganisationen splittras, tvärtom. Och inte blir det billigare att resa kollektivt om det nya utredningsförslaget om kollektivtrafiken skulle gå igenom - vilket gud förbjude! - tvärtom skulle det bli mångdubbelt dyrare enligt de kalkyler som figurerar i pressen. Var det nån som sa nåt om klimatet?
Klimatet, förresten, väderprognosen för min fjälltur ser dyster ut. Jag hoppas den slår fel, riktigt fel!
I morgon bär det iväg!

1 kommentar:

  1. Hoppas resan blir fantastiskt. Själv är jag hemma i lägenheten och myser med pelargonerna jag fick av dig. De trivs sååååååå bra kan du tro!!

    SvaraRadera