fredag 23 oktober 2009

Fredagstema: höstkänslor!

Idag deltar jag för första gången i fredagstemat.  Erica står för temat som är rykande aktuellt, nämligen Höstkänslor.
Vad kan man annat ha än just det, i alla fall här och nu?
Jag har redan sett så många vackra höstbilder på era bloggar att jag nöjer med en enda och då av liten gren av en bok. Det är nämligen ett verkligt favoritträd med sina olika färger under året. Hela vintern sitter löven kvar på de unga skotten med en varm, rödbrun färg tills de nya knopparna puttar av dom i början av maj på mina breddgrader. Sen står bokarna i självlysande ljusgrönt och färgar hela luften runtomkring tills de övergår i djupgrönt och så småningom kommer den rödbruna hösttonen tillbaka. Här i norra Skåne är nu hösten allt från fortfarande grön till alla de gula, orange och rödbruna toner man kan tänka sig. I fonden finns också barrskogen på sina ställen och ger en kontrast. I många trädgårdar härikring har man utländska träd som har en knallröd höstfärg, dom lyser som juveler mot allt det andra.

Men annat ger också höstkänslor. I helgen går Europa över till s k normaltid, vintertid, säger jag. Kvällarna blir ännu mörkare och alla kryper inomhus (och smittar varandra med snuvor och annat kanske värre...).

Om någon vecka ska jag plantera mina vitlökar för nästa års skörd, det är en typisk höstgrej för mig. Och redan idag har jag fått satt på vinterdäcken - hala frostmorgnar kan komma vilken dag som helst och mitt schema som vaccinationsdoktor är från 07.30-19 alla vardagar så det blir svårt att fixa däcksbytet under arbetstid den närmaste tiden, i alla fall. Låter numera proffsen göra det. Jag orkar inte själv och har annat som jag hellre ber mannen göra åt mig. Gick idag även med på att vinterförvara sommardäcken hos däckfirman så slipper jag t o m att knäcka ryggen på att skura dom rena. Det brukar jag få göra själv, nämligen.

Oktober tycker jag är en OK månad. Vädret är inte alltför illa, många dagar kan vara sköna med hög, krispig luft. Men i november kommer dysterheten på emellanåt. Jag brukar tänka att djuren som går i ide har en poäng. Att vakna till en klar aprildag hade varit skönt! Och sluppit alla gråa slabbiga dagar vi har under vintern i Skåne. De få dagarna med snö och klar himmel är numera allt för sällsynta.

7 kommentarer:

 1. Olgakatt!
  KUL att du är med! Ska skriva upp dig på listan inför nästa vecka!!
  Bokar äre vackra träd. Vi har många sådana här där jag bor.
  Det var så kul att läsa om ert besök hos Saltis och M! Ni verkade ha det så roligt!!!

  SvaraRadera
 2. Bok är mitt favoritträd också. En bokskog är vacker på olika sätt när man besker den, beroende på årstid.
  Klokt att leja bort det man inte riktigt fixar.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Roligt att läsa om dina tankar runt höstkänslor och hösttecken :) Och jätteroligt att du är med på Fredagstemat!
  Håller med om att djuren har en poäng som går i ide. Jag gillar inte heller vintern, och lägga sig för att sova på hösten och vakna upp när det börjar bli vår låter inte helt fel ;)

  Hoppas att du får en bra helg!
  MVH /Erica

  SvaraRadera
 4. Annika:
  Ja, jag har tyckt det varit så intressant med ett tema som alla funderar på. Det blir många olika vinklar.
  Jag ska få hjälp med att lägga upp deltagarlistan på bloggen bara njesen blir frisk och får tid.

  Veckan i NY var bara SUPER! Vill snart tebaks!!!

  Fritt ur hjärtat:
  Tack detsamma! Bokskogen är verkligen underbar. Vi har en bokhäck runt trädgården som vi verkligen uppskattar dessutom. Den är mer än 2 m hög, tjock och ger skydd mot vind och insyn hela året utom ett par dagar på våren. Vi planterade den 1978. Numera lejer jag bort klippningen av toppen men resten klipper jag själv.

  Erica:
  Tack detsamma! Visst är det kul med fredagstema; jag har varit frestad ett tag.
  Vill också säga att jag tycker mycket om alla dina fina bilder! Du är jätteduktig!

  SvaraRadera
 5. Välkommen till fredagstemat!

  Klockan är 23:30 och jag funderar på att lägga mig. Men så påminner du om klockändringen (hade glömt det för stunden) så då kan jag vara uppe lite till! :)

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att du är med på Fredagstemat nu!!!
  och visst skulle man ibland själv vilja gå i ide, haha!!!
  Hm, vi ställer inte om klockan förrän nästa helg så denna veckan blir det alltså 5 timmars tidsskillnad istälet för de vanliga 6.
  Läste även om klimatmanifestationen. Jag tycker det är coolt att du är med och gör sådant! :-)
  Stor kram från oss som tillfrisknat nu!

  SvaraRadera
 7. Haha fast kanske är Lipton smittad för han nöst ner hela fönstret idag!! Det såg ut som det regnat på INsidan istället för på utsidan..... ;-)

  SvaraRadera