fredag 30 oktober 2009

Fredagstema: Ljus

Åter har en vecka gått och det är fredag. Erica står för ämnet som är Ljus.
Upplysning är en aspekt på begreppet. Att sprida ljus över något kan man också eller sätta strålkastarljuset på något man tycker är viktigt. Som den här tjejen:

Just nu väcker det hos mig associationer även till mörker, dvs brist på ljus. Det blir bara mörkare och mörkare nu fram till dagarna före jul när det äntligen vänder igen. Hela november tycker jag man framlever omgiven av ett kompakt mörker tills adventsljusen och andra juldekorationer lyser upp våra hem igen. Fast numera är det mera de sju-armade elektriska ljusen som dominerar, inte de fyra levande adventsljusen.

Solljuset är vi beroende av för vår överlevnad i alla avseenden. Inget kan odlas utan ljus och vi måste ha solljus på vår hud för att bilda D-vitamin. Att vara heltäckt i vårt nordliga klimat, som en liten grupp invandrarkvinnor är, leder ofelbart till denna brist!Ljus är så mycket annat också. När jag nyligen var i NY såg jag en utställning på Metropolitan Museum of Art  med Vermeers Mjölkpiga och andra holländska mästare. Där spelar hur ljuset faller in genom ett fönster ofta en stor roll i kompositionerna av bilderna. Skagenmålarna framhålls också som särskilt skickliga att framställa det speciella nordiska ljuset vid havet.

Glödlampan revolutionerade livet för mänskligheten och vi har vant oss vid dess trivsamma gula ljus. Lysrören är ofta kallare och mera obarmhärtiga. Nu är glödlampan på väg bort och det pågår en hektisk utveckling av nya energisnålare ljustekniker som ofta strävar efter att efterlikna glödlampan i färg på ljuset.

Ljus i överförd bemärkelse brukar vara positivt, t ex en ljus idé, ljushuvud, ljusa stunder, såvida det inte är ironi, förstås, men kan vara neutralt utan värdering, en färg eller en röst.

Jag hoppas ändå att framtiden blir ljusare än det verkar med alla domedagsprofetior vi dagligen överskjöljs av!

11 kommentarer:

 1. Efter att ha lyssnat på flickans tal, kan jag knappt se vad jag läser. Tårarna vill inte sluta rinna. Det var bland det finaste och ärligaste tal jag hört. Så sant så sant! Tack för det. Ett ljus måste ha gått upp för många!

  Önskar dig en trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Vilken flicka!! Så bra hon talar!! OCH vad sant det är! POWER!
  Jag hoppas att ett ljus gick upp! jag hoppas verklien det.
  Olgakatt, inser att jag inte har dig på min lista. SKA fixa det idag!!
  Trevlig helg!!!

  SvaraRadera
 3. Ja jösses! Tack för att du delade detta.
  Annars kan jag bara nicka instämmande i allt klokt du skrivit.

  SvaraRadera
 4. Håller med Taina, skärmen blev plötsligt väldigt suddig...Otroligt tuff tjej, måtte hon få en position när hon blir stor där hon kan fortsätta påverka! Trevlig helg till dej!

  SvaraRadera
 5. Jag håller med er andra!
  Ser knappt tangentbordet...
  Vilket BRA inlägg!! 1000-tack för det!
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 6. Hej allihop!
  Visst är hon tuff, tjejen! Hoppas att hon håller kvar geisten och blir en drivande ledare för alla goda ting som vuxen. Det är sådana människor vi behöver.
  Allt gott till er som hittat hit!

  SvaraRadera
 7. Otroligt vilken tjej! Att kunna tala så när man är så ung är ju helt fantastiskt!
  Jag har inte gjort ngt ljustema för jag har inte haft tid. Eventuelt kommer det senare. Får se om det hinns med.
  Kramar!!!!!

  SvaraRadera
 8. Vilken duktig flicka! Men det sorgligaste är att hon talade på Rio-konferensen 1992 - har något förändrats sedan dess?? Jag såg den här länken på ett skyltfönster i NYC: http://hopenhagen.org/ - Hoppas att det blir några viktiga beslut fattade i Köpenhamn...
  Skrev precis svar på din kommentar på min blogg och nämnde att jag blev jätteförtjust i just den här Kandinskymålningen http://www.art.com/products/p10291244-sa-i852296/wassily-kandinsky-bleu-de-ciel.htm när jag var på Guggenheim. Gillar färgerna och de glada figurerna, får mig att tänka på en cirkus.
  Jag såg också The Milkmaid på The Met, visst är det en fin målning.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Petchie:
  Jag undrade just när det varit - då är hon ju vuxen nu! Hoppas hon jobbar på i ämnet. Tack för länken till Hopenhagen - jag har skrivit på! Men man blir ju urbesviken på Reinfeldt och EU! Inget krut alls! Och Obama är väl en "lame duck" i sammanhanget, tyvärr. Han har ju så många som motarbetar honom i kongressen i flera viktiga frågor. Att vända USA i klimatfrågan eller i sjukvårdsfrågan är väl som att försöka snabbstoppa en oljetanker eller en elefanthjord

  SvaraRadera
 10. Saltis:
  Tag det lugnt, brått lönar sig inte.Ser att ni haft Halloween-runda med Ella. Gissar att hon fick massor med godis - som jag hoppas hennes föräldrar äter det mesta av!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 11. Kloka ord! Ljus kan vara så mycket!

  SvaraRadera