tisdag 19 oktober 2010

Donationsveckan

Kön av patienter till transplantationer av donerade organ växer. Det är stor brist på donerade organ i vårt land.
Den 23 oktober är Europeiska Donationsdagen men i Sverige är det Donationsvecka 18-24 oktober.  Du kommer att se och höra en hel del i media. Ta in all information, tänk efter. Skulle du vilja att det fanns en njure till dig om du skulle behöva en? Skulle du vilja att dina barn eller barnbarn kunde få ett organ om det skulle behövas?  Tänk efter, ta ställning och anmäl dig till Donationsregistret.

Men framför allt, tala med dina nära och kära så att alla vet vilken inställning du har!

10 kommentarer:

 1. Så självklart att någon ska få det jag inte längre behöver - fast risken är ju stor att mina organ är utslitna innan det är dags för obduktion.
  Margaretha
  som gått omkring med ett donationskort i väskan i över 20 år

  SvaraRadera
 2. Lika självklart kan man använda sig av alla mina bestående delar som duger till någonting när jag har stängt mina ögon. Jag har ju ingen nytta av dem då längre men är glad om någon annan kan få..
  fast jag har förstått att man ändå tar vara på organ, läste häromsistens någonting om det i någon tidning...tänkte läsa senare men har tappat bort det intressanta.

  SvaraRadera
 3. För mig är det också självklart att donera OM det skulle bli så. Men jag har även respekt för de som inte vill. Ofta är det ju religiösa eller kulturella skäl bakom. Men som sagt, själv tror jag kroppen är en kropp och när man dör är det inget man behöver ha "med sig" längre. Så om ngn annan kan få ett längre eller bättre liv med ngt från min kropp då vore det ju bara något otroligt positivt.
  Jag anmälde mig nog för jättelänge sedan. Nu spelar det kanske ingen roll om inget skulle råka hända mig i just Sverige? Här vet jag inte om jag ens får donera organ som "alien".
  Kramar!

  SvaraRadera
 4. Här står på ens körkort om man vill donera, eller inte. Mkt bra system, tycker jag. Då slipper det aldrig bli tjafs.
  saltis har en poäng, undrar om jag ens får donera här i US? Måste ta reda på det. Jag får inte ge blod eftersom jag inte är född i USA...

  SvaraRadera
 5. Margaretha:
  Jättebra, men om ingen hittar kortet så är det ännu bättre att ha anmält sig till registret!

  Karin:
  Det finns ingen automatisk åldersgräns för lämpliga donatorer, det avgörande är det skick organen är i.

  Saltis:
  Har man religiösa motiv mot transplantationer så är man ju ute ur leken både för att ge och ta emot. Men jag har uppfattat att det är ganska ovanligt i världsreligionerna som sådana. Sen finns det ju sekter med egna idéer.

  Annika:
  Märkligt att man ratas som blodgivare bara för att man är född utomlands, särskilt i ett land som USA. Vore mera logiskt med vävnadstypning än födelseattest inför donation av både det ena och det andra.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte så säker på att någon vill ha något organ från mig eftersom jag är så gammal, men jag skulle bli glad om något från mig dög till någon annan den dag jag dör...
  Jag ska ta ditt råd ad notam och tala om för de närmaste hur jag vill ha det.

  SvaraRadera
 7. Musikanta:
  Som jag sagt ovan så finns det ingen automatiskt åldersgräns!
  Ja, det allra viktigaste är att de närstående vet hur man vill ha det!

  SvaraRadera
 8. Jag är med i både donationsregistret och Tobiasregistret. Och Klas vet det, så jag hoppas att jag kan dela med mig om jag skulle duga till någonting.

  SvaraRadera
 9. Marianne:
  Skönt med alla som har tagit ställning och meddelat familjen!

  SvaraRadera
 10. Är anmäld sedan många år tillbaka och mina närmaste familjemedlemmar vet i alla fall om hur jag känner!

  SvaraRadera