torsdag 14 oktober 2010

Positive thinking

Positive thinking betyder inte bara positivt tänkande! Det betyder att tänka bestämt och säkert! Det innebär att man gör sig en bild av det man föresatt sig att göra och sen GÖR man det.
Det är så mental träning kan gå till för t ex en idrottare eller en artist. Men metoden kommer väl till pass i många andra sammanhang.

Häromdagen brann ett nyrenoverat bostadshus ner till grunden i en grannby. Bara en svart skorsten står kvar. Barnfamiljen var på annan ort, katterna ute och hundarna i sin hundgård på behörigt avstånd. Familjen hade börjat inreda en lägenhet i ett gammalt stall där ett av barnen skulle kunna flytta in så småningom. Nu får de alla kny in sig där tillsvidare. Alla tillhörigheter, möbler, papper, dokument, fotografier, leksaker och kläder har brunnit upp. Dom har det dom hade på kroppen, inget mer.
Men ingen människa och inget djur kom till skada.

Grannarna kommer med nödvändiga prylar och stöttar så gott dom kan. Hos min gudson Karl hade ett av barnen glömt kvar en leksakshund, den klassiska Brio-taxen, ni vet. Den gick Karls ömma moder över med tillsammans med ett och annat av livets nödtorft. Man kan bara tänka sig glädjen...

Ett tecken på hur denna drabbade familj tacklar den vidriga situationen gav den 8-åriga dottern:

ALLT klarade sig! Det vara bara huset som brann upp.

Man har föresatt sig att klara detta och gå vidare. Positive thinking.

Nej, det är inte detta huset. Jag hittade bilden på internet.

4 kommentarer:

 1. Visst är det så. Man kommer långt med positivt tänkande och att glädja sig åt vad man har inte det man förlorat. Men själv måste jag säga att jag skulle tyckt det känts som en stor tragedi att förlora mitt hem. Fy! Ens hem är ju så mycket även på ett emotionellt plan. Och vad gäller ett helt hus nedbrunnet så lär det ta sin tid innan man har fixat det hela rent praktiskt också. men visst är det beundransvärt att folk som drabbas hårt ofta kan hitta en energireserv och ett tänk som man itne tror man har i sin vardag. :-)
  Hoppas det går bra för familjen och att de kan få temporärt boende rätt snart. Med kök o badrum....
  Kram!

  SvaraRadera
 2. De tycker säkert att det är en tragedi och pappan grät när N kom med leksaken. Men lättnaden just nu att ingen kom till skada är enorm och jag tycker det är beundransvärt att orka överföra på barnen att "detta ska vi klara av, det var värdsliga ting som brann upp".Framför sig har dom ett jättejobb.

  SvaraRadera
 3. En underbar historia, trots tragedin. Det är väldigt visa ord som åttaåringen kläckte ur sig. Allt klarade sig. Det verkliga värdet finns kvar.

  SvaraRadera
 4. Man orkar mer än man tror när det väl händer riktigt omvälvande saker. Den här familjen verkar ha varit ovanligt stark, säkert har det svetsat samman familjen ännu mer.

  Men visst vore det en katastrof om man förlorade allt man ägde - bara en sån sak som alla foton...
  Men, som det står i en gammal läsarsång: "Du kan ingenting ta med dig dit du går...".

  SvaraRadera