onsdag 6 oktober 2010

Illustrationer, sista delen


Sista dagen i NY styrde jag åter kosan mot MoMa där nevön kunde inbjuda hustrun och mig till "member preveiw" av utställningen Abstract Expressionist New York. På vägen hittade jag denna skylt - helt oemotståndlig!
Jag hade god tid och gjorde en avstickare till Rockefeller Center och den byggnad där en gång RCA huserade, numera General Electric. Det är Rockefellers skrythus nummer ett med stora tak- och väggmålningar. Komplexet stod färdigt på 1940-talet. Rockefeller ville ha Picasso eller Matisse att måla den centrala väggen men båda tackade nej. Då fick Diego Rivera uppdraget och gjorde en stor fresk efter godkända skisser. Denne övertygade marxist ändrade dock i utförandet och petade in mera radikala detaljer, bl a ett porträtt som var likt Lenin. Beställaren blev rysligt upprörd och till att börja med täckte man helt sonika över eländet men till slut knackades fresken bort. Spanjoren Josep Maria Sert, som hade anlitats för takmålningar och andra väggar fick även denna vägg. Enligt turistbroschyren fick i alla fall Rivera betalt enlig övenskommelse. Takmålningarna är berömda för sin optiska funktion att bilderna ska bli "levande" när man rör sig i lokalen. och betraktar figurerna från olika håll. Tyvärr undergår taket just nu renovering och man tröstar besökare med ett uppspänt undertak med samma motiv. Dock blir ju avstånd och betraktningsvinklar helt fel och effekten uteblir.

Innan jag skulle möta nevön och Saltis åt jag en hamburgare på detta klassiska ställe, Prime Burger, där man stänger in sig i stolen med en klaff som sen maten ställs på.

HM firar 10 år i NY. Jaha.

Nu följer några konstverk...
Nevön gillar Rothko

Mera Rothko

Nu är det Jackson Pollock

Pollock

Pollock. Jo!

Nu är vi utanför de abstrakta expressionisterna - detta är Jasper Johns

På vägen hem köpte vi cup cakes och tog med upp till min "hyrestjej" K och hennes katt PJ. Missen uppskattade att Saltis ville leka innan fikat var klart.

På kvällen idkade vi familjeliv med middag och småprat. Ella höll sig sysselsatt långa stunder med favoriten: pappas iPad och The wheels on the bus go round and round, round and round, round and round, All through the town.
Det regninga vädret hade dragit bort och vi fick en vacker solnedgång med gyllene moln. Nästa morgon tog vi en promenad till en lekpark där Ella fick gunga av hjärtans lust tills det var dags för mig att påbörja hemresan.
Och den har jag redan berättat om.

4 kommentarer:

 1. Härliga bilder! Verkar dock som Pollock tittat lite för mycket på Picasso...Skulle nog hellre vilja ha en Hartigan än en Rothko på väggen om jag fick! Så trevligt du måste ha haft med Saltis och familjen.

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se lite bilder från besöket i NYC!!! Det är verkligen en härlig stad.
  SÅ bra att du kunde bi samma hus som saltis och M. Visste inte att du bodde hos en kpmpis till dem. Trodde du hyrt den lgh som vi hoppas kunna hyra i nov. Förstår att tiden gick fort, och vädret var ju uselt.

  SvaraRadera
 3. Musikanta:
  Kul att du gillade henne! Jag hade aldrig hört namnet men fastnade för just den bilden. När jag ser Pollock tänker jag på Asger Jorn, inte Picasso.
  OM jag hade trevligt; det kan du skriva opp!

  Annika:
  Nu blir dom kanske kompis, dom var inte bekanta förut!Men det var toppentjejer, vi klickade direkt. Och superpraktiskt, bara 4 våningar ifrån, samma hiss!
  Vädret var ombytligt, inte uselt varje dag, tack och lov. The Big Bamboo såg jag i strålande väder.
  Ska bli kul att få rapport från ert besök i november. Ha det så bra på den trippen!

  SvaraRadera