onsdag 6 oktober 2010

Illustrationer del 4

På Dutesco Art Gallery blev jag väldigt väl omhändertagen av denne vänlige man. Fotografering var inte tillåten i galleriet men litet uppfattning får man ändå här.

Höjdpunkten var försås att få träffa fotografen Roberto D i egen hög person, just återkommen från ännu en resa till Sable Island. Han var också ytterst vänlig och rusade bl a ut på gatan och bjöd in en dam som stod och skulade för ett häftig regnskur i porten. Han tyckte inte hon skulle stå där och kura i blötan även om hon inte var ett dugg intresserad av bilderna.

Det här färggranna hörnet passerade jag ofta. Pumporna börjar skyltas inför Halloween.

På de trivsamma alléprydda "nummergatorna" i East Upper är många av träden gingkoträd med de egenartat formade löven.

I lobbyn i huset där Saltis & Co bor blir man alltid glatt och vänligt hälsad på. När jag en morgon önskade mig bättre väder lovade mannen genast att ringa och fixa det.

Här lämnar vi Ella på dagis.

Saltis och jag åt en underbart god fiskmiddag på Lure Fish Bar

där min portion såg ut så här. Vi var inte bekanta med fisksorterna men det visade sig att båda kom från Medelhavet. Man kan ju fråga sig varför vi skulle äta så långväga mat i NY som borde ha egna varianter men så blev det. Och gott var det.
På min väg denna soliga dag passerade jag Park Avenue som alltså har en park i mitten där det placeras konstverk emellanåt. Här stod det "vita spöket" en japansk skapelse.


Metropolitan Museum of Art har en imponerande entré. Jag siktade bl a på utställningen The World of Kublai Kahn. Tyvärr fick man inte fotografera där inne. Det var där ett par pappor hade tagit med sina uttråkade skrikiga barn. Inte kul för varken barnen eller övriga besökare.

Men på takterassens "Big Bamboo" fick man ta så mycket bilder man ville! Vilket plockepinn!

Manhattans skyline är magnifik härifrån och bidrar förstås till upplevelsen. Med tanke på vädret under veckan prickade jag verkligen rätt dag här. Takterassen är bara öppen "weather permitting" nämligen.


Museets lobby är också pampigI flera dagar träffade jag på såna här herrar som med denna dekoration i handen kom fram och frågade "Are you jewish?" Jag svarade varje gång "No, but curious" och bad dem förklara vad det var dom höll på med. Då visade det sig att dom inte kunde engelska utan bara hebreiska. Först denna kille kunde svara att det var "holiday" och det hade jag ju redan räknat ut. Men vilken? Jo, sukkot, fick jag veta. Men resten fick jag googla mig till. Det är således lövhyddohögtiden, den hade jag hört talas om förut. Men jag fick aldrig veta vad som skulle hänt om dessa israeliska unga män hade hade fått jakande svar på sin fråga. Är dom ute för att få amerikanska judar att bli mer renläriga, kanske? Mera fundamentalistiska, rentav?

Ella beundrar sin pappa och mig när vi uppklädda till tänderna(?) är på väg till operan.


Nevön döpte min klädsel till rymddräkt. Jag, som brukar känna mig lång, blir en pygmé bredvid honom!

Här avnjöt vi Rigoletto. Chagall har gjort de stora väggmålningarna i ytterfönstren. Den nuvarande chefen för The Met har nu satt dem som säkerhet för ett lån p g a operans ekonomiskt trängda situation till mångas förtvivlan. Man får hoppas att inte går illa!

8 kommentarer:

 1. Kul att få följa din reseskildring.
  En liten kommentar till mannen med palmbladet... Min syster bodde några år i en marklägenhet i Givat Olga i Israel. På sin pyttelilla tomt mot gatan hade hon en pytteliten palm, just av den rätta sorten för sukkotfirande. Varje år blev den bestulen på sina blad av religiösa grannar inför den helgen. Den stackars palmen såg inte rolig ut efteråt. Undrans var den här mannen plockat sitt...

  SvaraRadera
 2. Å jag såg det där japanska konstverkaet häromdagen när vi passerade Park. Måste kolla lite mer om konstnären för det liknar några kort jag fick av en kompis med teckningar av "arga små tjejer" som hon (min kompis) tyckte likande E hahaha! :-)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Karin på FOX:
  Välkommen hit! Tror inte jag sett dig här förut; ska besöka din blogg oxå!
  Ja, man kan bli frågande inför ett och annat i tillvaron. Jag är alltid litet skeptisk till alltför skyltad religiositet men att t o m STJÄLA till sin skylt är ändå magstarkt! Och jag undrar alltjämt över att israeliska judar missionerar bland judar i USA.

  SvaraRadera
 4. Tack, tack, jag har varit med, med stort intresse!

  SvaraRadera
 5. Åååå vad mycket härlig konst du sett. The big bamboo hade jag så gärna velat se! Är avis! kram

  SvaraRadera
 6. Jadu, visst var det Yom Kippur då du var här...? Den stora judiska högtiden. Förstår inte heller vad de israeliska judarna gjorde i NYC. Det är ju faktiskt rätt intressant. Måste ta reda på det...

  SvaraRadera
 7. Njese:
  Följ med nästa gång så ska du få vad du tål!

  Annika:
  Kan du ta reda på det så vill jag veta!
  Ja, sukkot hänger ju ihop med Yom Kippur på nåt vis.

  SvaraRadera
 8. Vilken härlig resa du verkar haft!

  SvaraRadera