fredag 2 november 2012

Galleri Fredag: Laga mat

 Nu är det november och Victoria har tagit över galleristafetten och börjar med att Laga mat!
Sedan jag blivit pensionär har det varit mycket roligare att laga mat än förut då det var mera bråttom att få ihop nåt ätbart på kvällen. Lunch åt vi båda på jobbet, jag från vårt utomordenligt fina sjukhuskök, maken ibland på bra ställen men alltför ofta mindre näringsriktigt. Nu äter vi ofta lagad mat både mitt på dagen och på kvällen. Jag lagar rejäla portioner så att det räcker till flera mål, kanske någon frysportion och till rester som kan fiffas till och varieras.

Varje vecka har jag en låda ekologiska grönsaker från Mossagården i Veberöd som ger fin inspiration till goda middagar och sedan mycket länge köper jag endast kött från närliggande uppfödare, kalv, lamm, hjort och gris. Aldrig från "fabrik", aldrig importerat och i görligaste mån ekologiskt.

OK, härom dagen lagade jag importerad mat. Ekologisk pumpa från Åland! Kryddad med bl a elefantvitlök från USA. Både pumpa och vitlök har jag dock hemfört själv när jag ändå reste så transporten har inte bidragit med extra miljöbelastning.

Tomaterna är också ekologiska, odlade ca 5 km härifrån och upphämtade på väg hem från bytet till vinterdäck. Sen stekte jag ett par lammkotletter och även Olga blev glad för några kantbitar kött. Hon faktiskt smakade på pumpan också, konstiga katt. Men allt som matte äter kan vara av intresse. Matte äter inte kattmat så det är inte av intresse - utom när matte är bortrest. Hm. Undrar vem som skämmer bort vem...

En gör så gott en kan...

Pumpa i bitar, rostad i ugnen med vitlök, chili, persilja, rapsolja, salt och peppar.

Fröna var jobbiga att tvätta men nu är de torkade och ska rostas, förutom de som ska bli utsäde. Till våren ska jag göra mitt första pumpodlingsförsök!

Mina egna tomater är slut men det finns en odlare i närheten som ännu har jättegoda.

Jag har en gång köpt en vitlök i USA som vägde 1/2 kg, men denna når bara upp till 225 g. Ska se om en klyfta vill gro i mitt vitlöksland.
Victorias övriga ämnen finns i spalten till höger. Deltagarlistan behöver uppdateras, en aktuellare finns hos Annika i Reston.
En trevlig helg tillönskas alla, gallerister och alla andra!


18 kommentarer:

 1. Du är verkligen en bra representant för ekologiska grönsaker. Vi äter ju nästan aldrig kött här hemma, så problemen med det har jag i alla fall inte. Tänker på oxfilén...

  Har aldrig prövat att laga något av pumpa - det ser gott ut - kanske jag ska pröva nu innan det blir för sent. Hade ingen aning om att vilök kunde bli så jättelik!
  Ha en skön Allhelgonahelg önskar
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jösses, utklädd grisfilé såld som oxfilé. Undrar om jag inte skulle märkt att nåt var fel?
   Har förut tyckt att pumpa i sig själv är ganska smaklöst men med rejäla kryddor blir det väldigt gott.
   Förmodligen bara i USA man har så stor vitlök.

   Radera
 2. Det aä kul att höra att du har blivit inspirerad av matlagning av goda råvaror. Framför allt får man ju njuta av resultatet! Vacker mat! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Principen är ju "hellre en liden välsignad bid än ett stort förbannat stycke" så det behöver inte ens bli dyrare med goda råvaror. Inte slänger man något heller. Och man äter med ögonen också;)

   Radera
 3. Hoppas verkligen den där trenden med närodlat sprider sig. Det är ju rätt absurt att det finns kött från Nya Zeeland och Mexiko i frysdiskarna.

  Vilken monstervitlök! Smakar den som vanlig vitlök?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att viss mat måste importeras, t ex citrusfrukt och bananer, och ser ingen anledning att bojkotta dem. Men det vi själva odlar finns det ju ingen som helst anledning att forsla över halva klotet. Om det importerade bara kostar hälften av närodlat väljer jag att köpa litet mindre av det som jag anser vara bättre. Och inte slänga...

   Elefantvitlöken smakar som vanlig vitlök och blir vansinnigt god att ugnsbaka!

   Radera
  2. Häromdan såg jag reklam om färskt kött från Brasilien - hur kan det vara färskt om det kommer ända från Sydamerika??

   Radera
  3. Det kan ju bero på hur fort det transporterats hit. Nötkött ska ju hängas en vecka efter slakt men hur lång tid tar det med båt hit? För flygtransport är väl ändå otänkbart?

   Radera
 4. Elefantvitlökarna ja...de är stora de.
  Köper dem sällan själv, men ibland så :-)
  Måste säga att det ekologiska verkligen är bra in da US. Vi har ju flera stora affärer bara här i Reston som enbart säljer ekologiskt.
  Sen vet jag väl inte hur närproducerat det är, förstås...
  Förmodligen inte så mkt som man skulle kunna önska. Men mkt är det,trots allt.
  Önskar dig en fin helg i den goda matens tecken!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, detsamma!
   Nu har jag planterat tre klyftor av "elefantvitlök", blir intressant att se om den gror. Den var inte ekologisk så risken är att den är behandlad med antigroningsmedel.
   Det mesta går faktiskt att få ekologiskt här också om man håller ögonen öppna och accepterar att det inte finns femtioelva olika märken av allt. Fast en livsmedelsaffär med enbart ekologiska varor har jag inte sett ännu...
   Ibland får man kompromissa mellan närproducerat och ekologiskt.

   Radera
 5. Härligt att du kan köpa närproducerat och ekologiskt. Verkligen bra. Har faktiskt aldrig hört talas om elefantvitlök trots att jag bor i USA. Helt otroligt så stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå var denna vitlöken bara hälften så stor som en jag köpt tidigare! Men inget självändamål, mest skojigt.
   Just den här vitlöken kom från Gilroy, California. Jag tror den mesta vitlöken i USA odlas i mitten av din stat, faktiskt. Har för mig att jag för några år sen for genom Garlic Country.

   Radera
 6. Jag kan tänka att det är roligare att laga mat när man har mera tid. När man jobbar ska det vara snabbt, enkelt och gott på samma gång (och helst billigt också ;-) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt! Det har blivit otroligt mycket roligare nu när jag inte jobbar längre. Och billigare när man har tid att skala och fixa med rotfrukter och grytor som tar tid. Man får ju ett bättre kilopris på kött t.ex när man blandar bakdel och framdel i en kalvlåda,

   Radera
 7. Det måste vara underbart att trava ut i landet och dra upp maten ur jorden. Jag får nog vara glad att den mat som körs hit.
  Vår by har den magraste sanden hela siljansområdet. Jord finns inte. Jag har börjat försöka med sparris, återstår att se hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sandjord är ju idealisk till potatisodling! Sparris har jag haft min första blygsamma skörd av i våras men vitlök har jag odlat i många år.
   Hoppas det går bra med din sparris!

   Radera
 8. Låter som ni äter mycket bra, både ur närings-/nyttighetssynvinkel och miljömässigt. Det gillar jag. Vi gjorde också pumpa härom dagen (recept från Middagsfrid) som vi rostade i ugn och blandade med en dressing gjord på olja, vitvinsvinäger och apelsin. Så fräscht och gott!

  Vad kul med mat från både USA och Åland förresten. Hoppas elefantvitlöken tar sig i ditt land!

  SvaraRadera
 9. Mossagårdslådan idag innehöll också en liten pumpa! Den blev till en kaneldoftande kaka som vi ätit med hemgjord klarbärssylt, jättegod!

  SvaraRadera