torsdag 29 november 2012

Res till Laos!


Varför reste jag just till Laos?
En dag kom en av mina trägnaste och trognaste reskamrater och frågade: Vill du resa med mig till Laos? Hon har tidigare rest i regionen men inte just till Laos. Jag har också en gammal vän och kollega som arbetat många år i Vietnam och också i Laos och som brukar berätta med värme och entusiasm om länderna. Vietnam har man hört mycket talas om och sett en hel del filmer från men Laos var en ganska suddig fläck på min karta. Och då måste man ju bekanta sig! Så vi skred till verket och bokade flygbiljetter.

Laos historia sedan 1800-talet är en historia av förtryck och krig. Franska Indochina bestod av Vietnam och Laos ända tills 1950-talet med en paus under andra världskriget då Japan ockuperade Laos. På 1950-talet blev Laos självständigt. Snart kom dock konflikten i Vietnam att påverka Laos som drogs med i krigshandlingar med Laos och Nordvietnam på ena sidan, stödda av Kina och och Sovjetunionen och Sydvietnam med amerikanskt stöd på den andra. I Vietnam fällde USA fler bomber än det gjort under hela andra världskriget och i Laos räckte USA:s bombmattor till 1 ton bomber per invånare i landet. Det är det värsta i alla krig i hela världshistorien.
Vi vet alla hur kriget slutade 1975 med att USA och Sydvietnam förlorade, Vietnam förenades under kommuniststyre och i Laos segrade kommunistiska Pathet Lao.
I båda länderna råder numera, efter Sovjetunionens fall,  en ganska pragmatisk kommunism med relativt liberal ekonomi men med kinesiskt stöd.
Medan turismen blomstrar i Thailand, grannen i söder, och har kommit igång rejält i Vietnam så har den just startat i Laos.
Juvelen i Laos är den världsarvsmärkta staden Luangprabang i norra delen av landet, belägen där Mekongfloden förenas med sin biflod Nam Khan. Staden bär prägel av många vackra theravadabuddistiska tempel och sin franska kolonialhistoria. Staden har en liten flygplats, närmast en kiosk, men man flyger bekvämt dit på två timmar från Bangkok och det tar ca 15 minuter med taxi eller tuktuk till centrum.

Bilder från våra första promenader i Luangprabang:

Det kommer mera!
 

5 kommentarer:

 1. Tack och lov för detta! Att det kommer mera. Här har jag skrollat upp och ner ett tag, tittat och tittat...så skönt ni har haft det och så roliga takformationer!
  Idag känns det synnerligen skönt att ge sig iväg till Laos med dig, för utanför är det nästan snöstorm och några grader kallt. Snart ska brödet köras ut, bara vi får plogat så vi slipper fram
  ha en skön helg!

  SvaraRadera
 2. Laos verkar intressant, men de har ju ingen kust, och det kan ju säkert göra det svårare för turismen...

  SvaraRadera
 3. Karin:
  Hoppas plogningen funkade så att de som väntade på ditt bröd inte väntade förgäves!

  Freedomtravel:
  Nej, badturister göre sig icke besvär i Laos! Om de inte vill bada med elefanterna i floden, det är ganska kul! Mig intresserar vanligt strandliv inte det minsta om jag inte kan ägna mig åt det i Falsterbo en varm sommardag i Skåne.

  SvaraRadera
 4. Mig intresserar heller inte strandlivet - har inte gjort sedan jag var tonåring. Jag hade gärna rest till Laos - åkte ni med Lotus Travel, eller? Men jag vet inte om jag orkar med värmen? Det var väl lite svalare så här års, antar jag.
  Väldigt roligt att se bilderna från resan och ta del av den historiska överblicken - visste ingenting om Laos innan.
  Ingrid

  SvaraRadera
 5. Ingrid:
  Vi reste inte med någon resebyrå utan helt på egen hand. Det går utmärkt och blir betydligt billigare. Vi hade bara de första nätterna bokade på ett guest house, sen fixade vi efter hand.

  SvaraRadera