tisdag 6 november 2012

Storm King Art Center

Under min NY-vistelse gjorde familjen en dagsutflykt norrut från staden till Storm King Art Center. Det var också min premiärtur i den nya fina bilen och för första gången kunde lilla E lugnt åka utan att bli bilsjuk eftersom hon nu fått en åksjukepilla innan avfärd.
Jag letade efter en lämplig länk om Storm King, men det finns så många bra att den som vill själv får googla och botanisera efter behag. Här ger jag bara ett litet smakprov från vår utflykt den 19 oktober.
Storm King Art Center  är ett ca 200 hektar stort naturparksområde i Hudsondalen där sedan 1960 finns ett museum med fr a skulpturverk placerade i landskapet. Det anses vara ett av världens finaste i sitt slag med hundratals berömda konstnärer representerade.
Det närmaste vi i Sverige kommer är, såvitt jag vet, Wanås, vars grundare Marika Wachtmeister ju tagit mycket intryck av amerikanskt konstliv och också inbjudit många amerikanska konstnärer till Wanås.

Vi kom iväg i ett strålande höstväder med nevön bakom ratten och gjorde vårt första stopp i den lilla staden Cold Spring där vi åt brunch.
Nevön rattade med hjälp av GPS och glada tillrop av Saltis bilen ut ur staden, över broar ..

.. till mera lantliga och färgrika nejder.

I Cold Spring parkerade vi, promenerade genom idylliska kvarter ..

.. förbi små söta hus ..

.. till ett matställe som var populärt och hade en stunds kö.

"Varför måste vi vänta? Det är så trååååkigt att vänta!"

Halloweenpyntningen var i full gång.


Med mat i magen var vi redo för en rejäl promenad, nevön och jag. Saltis och lilla E picknickde för sig själva eftersom Saltis ju inte ännu var helt kry. Det har hon själv berättat om här.

Parken är stor och öppen, landskapet kuperat med utsiktspunkter inför underbara vyer, särskilt i dessa glödande höstfärger.
Zhang Huans Three Legged Buddha har varit på resande fötter och visats på olika ställen i världen, bl a i Pilane Skulpturpark på Tjörn sommaren 2008 innan den 2010 gavs som gåva till Storm King för en permanent placering.


Maya Lins Wave Fields har en "släkting" på Wanås i 11 Minute Line.

Roy Lichtensteins sjöjungfru tycks ha strandat.

Efter flera timmars promenad i det soliga vädret var det dags att återknyta till resten av familjen och bege sig hemåt. Det var bara att konstatera att detta var en idealisk dag att besöka Storm King men att det tar många besök till innan man sett allt!
Hoppas kunna återkomma om inte alltför länge...
På kvällen konstaterade lilla E själv att "det var en bra pilla jag fick så att jag inte mådde illa i bilen". Kanske bidrog det också att det nu är slut med att läsa eller pilla på paddan under färd. Ljudböcker är nu ett bättre alternativ till underhållning.

12 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder!!! Väldigt roligt att titta på dem. Förstår att det var en upplevelse att komma dit när höstfärgerna var som allra vackrast. En perfekt bakgrund till skulpturerna.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en njutningsfull dag, inte minst pga sällskapet jag hade under vandringen att dela upplevelsen med.

   Radera
 2. Oj så vackert!
  Den där skulpturen som ser ut som en blandning av en borg och en dansande stubbe, vad är den gjord i för material?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrev just ett svar som bara försvann!
   Försöker igen:
   Tror att du menar "Luba" från 2010 av Ursula von Rydingsvard (tyskfödd). Det stod att den var av cederträ, grafit och brons. Utsidan såg ut att vara av trä, i alla fall. Se gärna på hennes hemsida!

   Radera
 3. Vad roligt att se dina bilder från vår härliga dag! Lite ledsamt att jag inte orkade gå med er, men jag hade det himla mysigt med Ella också där på och omkring picknickfilten. Vi tycker det var extra roligt att det blev sådant underbart väder så att utflykten var än mer njutbar. Med höstfärgerna ÄR det verkligen helt fantastiskt där på Storm King, och vi är glada att du fick uppleva det när det är "som bäst". :-)
  Fast det där om mina glada tillrop i bilen vet jag inte ifall nevön riktigt håller med om hahahahaha!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis kan vi åka dit tillsammans igen nån gång. Jag vill också se inomhusutställningen, bl a. och området är ju så stort att man inte har en chans att gå överallt på en dag. Man kanske ska åka med det lilla tåget också och få en överblick på ett annat sätt. Som sagt, jag vill tillbaka dit igen!
   Men först ska nevön med till Wanås, det är ju på tiden, haha.

   Radera
 4. Vilken skulpturpark! Och jag som bott i närheten, i New Haven i några år jag missade den helt och hållet. Helt enastående och det måste vara alldeles särskilt vackert så här års. Minns hur det kom turister från södra USA till New England för att beundra höstfärgerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saltisfamiljen som varit här flera gånger menar att detta var den vackraste tiden att komma. Färgspraket i lövskogen är fantastiskt en solig dag som denna. Och en kollossal skillnad mot de stater som kanske har en kort grönska på våren och sedan är allt snart svartbränt av en obarmhärtig sol. Endast konstbevattnade odlingar är gröna.

   Radera
 5. En sådan trevlig och intressant utflykt. Tänk så lik naturen är den som finns i Sverige. Och så annorlunda den är här i Kalifornien. Vilka fina höstfärger!

  SvaraRadera
 6. USA är ett ju ett enormt stort land (så stort att du kan tappa bort en bror i det, som en replik i filmen om Joe Hill lyder)'med flera olika klimatzoner. Inte underligt att invandrare från olika delar av klotet kan hitta ett klimat som passar dem!
  Visst finns det liknande landskap i Sverige som detta men vi ser inte lika skarpa röda nyanser i höstpaletten, tycker jag. Och tyvärr försvinner ju lövskogen alltmer till förmån för "granåkrar". Tack och lov tror jag bokskogen här i söder är skyddad i viss mån.

  SvaraRadera
 7. Vilket otroligt vackert ställe omgivet av storslagen natur.
  Får lust att åka dit.
  När vi kollar in college i upstate NY kan det kanske bli av.
  SÅ VACKERT!!
  Roligt att se så många bilder. OCH sant är ju att det i Sverige inte finns så mkt lövskog som det finns här.
  Ni har er fina, fina i Skåne och det är bra, men i övrigt...not so much...

  SvaraRadera
 8. Årets säsong avslutas den 25 november så tänk på att kolla öppettiderna innan ni åker dit.

  SvaraRadera