lördag 10 november 2012

Lördagstema: Anonym

Häromdagen var jag i Köpenhamn, ett av mina vattenhål i tillvaron. En god vän introducerade till mig till ett bokstavligt sådant! Nämligen Cisternerne, om vars historia och nuvarande funktion man kan läsa här.
I korthet är denna underjordiska katedralliknande plats en numera uttömd, om än drypande fuktig, vattenreservoir från 1800-talet som idag inrymmer ett museum för modern glaskonst och dessutom är hem för en fantastisk skatt av sandstensskulpturer från 1700-talet. Skulpturerna var det som gjorde starkast intryck på mig förutom själva miljön.  De avbildar nämligen "vanligt" folk, jägare, hantverkare, bröllopspar, musikanter och bönder, inte hjältar eller gudar. De är fantastiska individuella porträtt av människor från fr a norska delar av det dansk-norska kungadömet men även Färöiska representanter finns. Namn har de förstås inte utan är anonyma. Därmed nådde jag fram till dagens lördagstema, påhittat av englundskan i Livsrummet...
Det var, av outgrundlig anledning inte tillåtet att fotografera i Cisternerne, men denna bröllopsgäst från Färöarna kunde jag inte låta bli att smygta en bild av med min iPhone. Inte minst dräktdetaljer är intressanta att studera på nära håll där minsta söm är tydlig.


Skulpturerna har stått i en kunglig slottsträdgård men där ersatts av hållbarare kopior än sandstenen som farit illa av den moderna aggressiva luften. Hoppas att de lever länge i sin underjordiska katedral!

8 kommentarer:

 1. Den anonymiteten gillas!:)
  Nog var det sjutton också om vi inte ska få ändan ur vagnen och åka ner för backen nästa år/höst mot Skåne och Köpenhamn!
  Ha en fin helg och ge kram åt lilla Olga! Sonja med förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte behöver det ens vara höst, det är flera årstider tills dess...

   Radera
 2. Instämmer med föregående talare. Nästa år, då ska det ske...
  Spännande med alla detaljer i kläderna, ska tipsa dottern om det, men jag blir så nyfiken på personerna och historien, vad representerar dom, varför blev det statyer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var kungen som ville ha skulpturer av folk från olika delar av det dansk-norska riket. Om du tittar på länken till Cisternerne så finns det information där!

   Radera
 3. Olgakatt:
  Det var verkligen finurligt att koppla ihop det här trevliga och intressanta reportaget från Köpenhamn med dagens ämne! Men visst är skulpturerna alldeles väldigt anonyma - det håller jag helt med om. Finns mycket att kika på i Köpenhamn, men kosan ställs numera, som du vet, norröver. Det blir nog Valdemarsudde nästa vecka med Mirren.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar film och musik - har just tittat på den. Förstår att du var hänförd...

   Radera
 4. Kul tolkning på temat. Jag har aldrig varit där, trots mina många besök till Köpenhamn. Får kanske bli nästa gång vi stannar till.

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande plats! Och trots att jag trodde att jag är rätt hemmastadd i Köpenhamn är den helt anonym för mig.

  SvaraRadera