fredag 30 november 2012

Ock Pop Tok

Textilintresserade som vi båda är, reskamraten C och jag, hittade vi raskt till Ock Pop Tok. Namnet betyder Öster möter väster. Det finns två butiker inne i staden varifrån det dagligen går gratis tuktuk till silkesbyn i utkanten. Vi hoppade förstås på.

Tuktuk är en öppen mopedtaxi med ett flak med säten och tak över. Det gäller att hålla i sig...

I vävbyn kan man också äta och dricka och njuta av utsikten över Mekongfloden.

Killen i bakgrunden är amerikan, Sack, som reser runt i världen med sin svenska flickvän Tove. De jobbar emellanåt för att finansiera sin årslånga resa. Nästa mål är Nya Zeeland. På Ock Pop Tok kan man gå kurs i vävning av bambu eller bomull samt i traditionellt batiktryck. Tove hade vävt ett underlägg i bambu.

Gratis rundvandring med demonstration av silkesmaskodling, färgning med naturfärger och vävning.

I Sverige färgar vi ull med olika naturliga medel, det mesta blir brunt, grön och gult. Här får man fram hur många nyanser som helst på silket! Detta är bara ett pyttelitet smakprov.

Lista på färgämnen.

Vita kokonger. Det finns också naturligt knallgula.

Väverskorna var vänliga och demonstrerade gärna.

Ett ikatmönster där garnhärvan knutits och färgats först. Sen är det bara att väva på. Det är knytningen som är det tidsödande och noggranna arbete som tar tid, ibland med flera färgningar.

Istället för trampor till mönstret används ofta ett system med pinnar eller trådar som flyttas efter hand. Det såg helt obegripligt ut även för C som kan väva.
Här pågår kurs i den speciella batiktekniken där man stämplar på vaxet som färgats för att man se mönstret.
Efter några trevliga timmar i vävbyn åkte vi tuktuk tillbaka, ännu mera nyfikna på vävning i Laos än förut. Vi skulle komma att träffa många väverskor under våra veckor.14 kommentarer:

 1. Vilket utflyktsmål Och vilka färger! Jag kisar och läser på tavlan över hur olika färgnyanser kommer till och tänker att det måste ligga tusenåriga traditioner bakom all denna kunskap. Kul att få vara med på ett hörn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färgrikedomen är enorm och metoderna är säkert urgamla. Vi kom till flera intressanta ställen med silke och väverskor.

   Radera
 2. Ljuvliga färger och alltihopa är så härligt. Tänk ändå att ni kom tillbaka därifrån!:) Köpte du tyg? Mycket intressant.
  För att inte tala om språket, tuktuk, ock pop tok

  Ja, här sätter jag mig ner och väntar på mera Laos. Skönt att vara där med dig och C. en stund nu och då. När jag var ut här hos oss för en stund sedan gick snön över knäna i sluttningen ovanför huset. Vill du ha lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte utan att jag skulle vilja ha litet av din snö - det skulle lysa upp i mörkret.
   Jag har köpt både bomullstyg och litet siden på olika ställen.

   Radera
 3. Så intressant!
  Vävde man mest beklädnadstyger, och sålde metervara - eller blev det prylar till försäljning.
  Margaretha
  som är imponerad
  av ikatväven, har
  provat och vet
  hur tidsödande
  det är att få
  till det
  tänkta mönstret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man väver mest färdiga saker till försäljning som kjoltyg till de traditionella kjolarna, sjalar och dukar. Vi såg väverskor som vävde enfärgat till metervaror också.

   Radera
 4. ja, vilket ställe att komma till för er som är så intresserade!
  Härliga färger!
  Kul med den resande svenskan och hennes amris. Underbart äventyr att vara ute på för dem, jorden runt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte minst imponerade vävstolarna som ser så primitiva ut men kan åstadkomma så underbara ting. Och så säger man att kvinnor inte är tekniska...

   Radera
 5. Så jätteintressant, jag vill veta mera! Nu vill jag åka till Laos, gärna nu.

  SvaraRadera
 6. Nu är du tillbaka. :) Har kollat här då och då och sett att du varit på resande fot. Så vackra garn och fina färger. Verkligen intressant att se hur man väver. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid skönt att komma hem efter en resa. Nu summerar jag upplevelserna och delar med mig av några av mina 1200 bilder.
   En trevlig adventshelg tillönskas dig!

   Radera
 7. Det var inte så många bilder i alla fall på en sådan resa - jag hade nog tagit fler. För att inte tala om MM som brukar ta tre gånger så många som jag.
  Så vackra färger - man blir lyrisk.
  Vävning har jag provat på men aldrig lyckats begripa. Min farmor var duktig så hon satte upp några vävar åt mig - det gick ju bra att väva enkla mönster, men att sätta upp en väv har jag aldrig lyckats med. Så jag håller med dig om att det finns många kvinnor som är duktiga tekniker!
  Ingrid

  SvaraRadera
 8. Jag kan inte väva och var djupt imponerad av vad jag såg.

  SvaraRadera