onsdag 7 november 2012

Sjuk katt

Vår lilla Olga är 14 år och har varit frisk det mesta av sitt liv. Två gånger tidigare har hon haft urinvägsinfektion, senast för minst 5-6 år sedan. Men nu var det dags igen. Ideliga pottbesök med synnerligen klent resultat och slutligen hoppade hon upp på mitt vita sängöverdrag och presterade en enda droppe blodig urin. Då hade vi redan dagen förut, genast hon visade symtom, börjat med antibiotika men det var tydligen otillräckligt. Så vi for till djursjukhuset och där blev hon inlagd för utredning och skarpare behandling med dropp, smärtstillande och antiinflammatorik medicin förutom antibiotika i injektion.
En massa blodprov och ultraljud över urinvägarna och njurarna visade inget onormalt. Urinmikroskopi visade tydliga tecken på infektion med massor av bakterier, blodceller och inflammationsceller och urinodling får vi svar på i nästa vecka.
I eftermiddags fick vi hämta hem  henne och efter ett tag gick hon på pottan och det var ljuvligt att höra att det STRILADE!
Liten kisse som väntar på att bli inlagd - inte populärt...

Nöjd hemkommen kisse som just ätit - hjortstek, vad annars?
Veterinären rapporterade att Olga var väldigt stressad och olycklig i sin bur vilket ju inte är så konstigt. Hon blev VÄLDIGT glad när hon kom hem och gick omkring och satte märke med kinderna överallt för att meddela att hon återtagit sitt revir.

Veterinären meddelade också att de mätt hennes blodtryck flera gånger och att det var i överkant. Stressen, menade jag, men veterinären framhärdade att det ändå var för högt och föreslog en halv tablett dagligen av blodtrycksmedicin för att skydda njurarna. Men där går min gräns. En katt som är 14 år och har normal njurfunktion vill jag inte bråka med för att få i en tablett varje dag för något hon inte har symtom av. Kanske skulle det dessutom ge henne biverkningar.

Vid rutinundersökningen först konstaterades dessutom att Olga hade tandsten. Den har jag numera avlägsnat själv - med naglarna! Den gick av i stora sjok hur enkelt som helst.

Nu blir det medicin i 10 dagar om inte odlingssvaret säger något annat.

18 kommentarer:

  1. Å Lilla Olga!! Så skönt att höra att hon är på bättringsvägen nu!
    Ge henne en extra kram från oss och lite kli bakom örat från Lipton och Tazo! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utfört! Det blev spinn av det, skickar över det till er! Prrrrr.

      Radera
  2. Lilla söta Olga! Skönt att hon har er till människor!
    Tänk så viktigt det är med ett kiss som strilar och att det kan låta som underbar musik.
    Klappar och kel över havet från oss kanske också påskyndar tillfriskningen.
    Vill tro det i alla fall:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Medicinen är inte så poppis, klappar och kel desto mer! Och det blir det extra av, liksom hjortstek, sk sjukdomsvinst.
      Meddelar Olga vilka klappar som kommer från Geta;)

      Radera
  3. Åskar och jag skickar massor med krya på dig hälsningar och klapp på magen (eller valfri plats).
    Så bra att Olga har en förståndig matte som säger ifrån, när det kommer till onödiga piller.
    Veterinärer vet inte alltid vad de talar om - Åskar har varit riktig sjuk en gång, då påstod veterinären att hans njurar inte fungerade och han skulle dä inom kort. Det är nio eller tio år se'n.
    Margaretha
    &
    Åskar

    SvaraRadera
  4. Olga tackar och vänder andra sidan till för mer!
    Katter har en förmåga att få dystra spådomar att inte slå in. Vår Kropotkin fick diagnostiserat njurinsufficiens när han var 9 år och förutspåddes kort tid att leva. Han åt duktigt sin specialmat och levde pigg och glad i ytterligare 7 år!

    SvaraRadera
  5. Säger som de övriga kommentatorerna - tur att Olga har så förståndig matte som inte överdriver medicineringen. Jobbigt när husdjuren blir sjuka - kommer ihåg när vår hund (i mitt tidigare liv) gick med krage i några veckor och led...
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och inte förstår de alltid när man bara vill dem väl utan blir väldigt ledsna när man tvångsmedicinerar dem.Eller för den delen sätter på krage...

      Radera
  6. Oj, det är så oroligt när katten blir sjuk och inget går upp mot en spinnande katt. Har du läst Olga om Olga av Margareta Ekström? Ja det är väl klart du har om jag tänker efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, den har jag läst för rätt många år sedan!

      Radera
  7. Lilla snuttan! Skönt att det inte fanns något onormalt i ultraljudet. Jag vet hur det var när Tjorvan hade det där, så underbart det var att höra ett ordentligt strilande på lådan! Jag kan fortfarande njuta av att det är STORA klumpar jag plockar i lådan efter henne. Jo, jag ser vems som är vems. Tjorvans är stora och Stinas är normala. : D

    Puss puss till Olga!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt när allt funkar som det ska!
      Olga skickar litet prrrr till dig!

      Radera
  8. Så skönt att Olga snart kommer att må bättre. Det är inte roligt när hundar och katter mår dåligt. Klok matte :) som inte överdriver medicinen. Tror att både djurs och människors kroppar klarar av att bli friska mycket på egen hand också med litet hjälp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, hon mår bra nu men gillar inte medicinen alls, förstås. Som tur är så är hon inte långsint:)

      Radera
  9. Stackars lilla Olgakatten...
    Liten då.
    Vad fint att hon mår bättre nu.
    Precis, sant, varför ge BT-medicin till en katt som är så pass gammal som den lilla Olgan. Klokt beslut att inte göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som sagt, där går min gräns...

      Radera
  10. Fin hon är! Hoppas hon kryar på sig helt nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bortsett från medicineringen så är Olga nöjd och glad igen!

      Radera