fredag 11 november 2011

Fredagstema: Trender

Jag har varit tvungen att hoppa över ett par fredagsteman men nu är jag på spåret igen. Karin på Åland som är temadirigent den här månaden tycker att vi ska spåna om trender idag.

Jag har en känsla av att de flesta av oss tror att vi är otrendiga och självständiga och alltid gör våra egna val. Tyvärr är det nog ett självbedrägeri. Nog rättar vi in oss i ledet, alltid! Vi bakar surdegsbröd när det är inne, vi justerar kjollängden automatiskt (fast just nu verkar den vara valfri), vi lagar mat efter TV-kockarnas förslag och matbutikens skyltning.

Vi följer medias skvaller och opinionsmätningar visar med förskräckande tydlighet hur viljelösa vi är som tror på rykten, halvsanningar och rena lögner, ofta utan att reflektera.

I ungdomen är man dels livrädd att sticka ut, dels väldigt angelägen om att göra det! Denna ambivalens  resulterar ofta i hårresande trender som kläder i trasor (dyra!) frisyrer som tar timmar att fixa till, byxor som visar hela rumpan för att bara nämna några exempel. Något årtionde senare rodnar man vid tanken på hur man spökade ut sig. (Nej, "på min tid" visade man inte rumpan och hade inte trasiga kläder men föräldragenerationen förfasade sig över våra tuperade frisyrer och absurt stärkta underkjolar precis som nu.)

Efterhand bryr man sig mindre och blir kanske både diskretare och modigare och väljer det man verkligen trivs med. Kommer det en trend man gillar då är det OK, gör man inte det så får det vara!

Vissa saker kan bli ens kännemärke. Ett av mina har i många år varit hattar, vilket för det mesta varit väldigt otrendigt. Modevärlden har av och till predikat hattar men just denna detalj har inte riktigt blivit trend i vår tid. Däremot har det fram till 1960-talet varit otänkbart att INTE ha hatt, sak samma för både kvinnor och män. Man skulle kunna säga att det barhuvade modet har varit trend sedan dess.

Härmed tillönskas alla i bloggvärlden en trevlig helg och jag hoppas att dagen, 11 11 11, har varit minnesvärd!

(Bilden från nätet)

6 kommentarer:

 1. Tror som du att vi alla påverkas mycket av trender runtomkring oss, men jag tror att det ändå är stor skillnad på de som verkligen försöker vara trendiga (både klädstil, inredningsstil, livsstil....) och de som kanske inte bryr sig så mycket utan kör sitt eget race. D v s att man itne ändrar stilen så mycket bara för att det är år 2011 jämfört med 2010...
  Hoppas ni får en skön helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Tror som Saltis.
  En del bara SKA ha det rätta, inget annat duger.
  Och ja, visst är vi alla inne i trendcirkeln på ngt sätt. Svårt att undvika det.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt i att vi nog hänger med av bara farten i trenderna ibland, särskilt när det gäller kläder, tror jag. För ibland finns det ju nästan bara ett mode i affärerna! Vill jag ha en lång kjol när korta kjolar är inne får jag leta länge...Men rent allmänt tror jag nog att man vågar vara mer fri från trender ju äldre man blir, kanske hittar man till sist en stil som känns någorlunda personlig. Här i Grekland är det många som inte alls följer trender så strikt, och det är skönt.

  SvaraRadera
 4. Väldigt trevligt och bra inlägg om trender, säger det mesta!

  Ju äldre man blir, ju mindre bryr man sig om vad som är trendriktigt, tycker åtminstone jag. Det är roligt att du gillar hattar. De kungliga damerna har ju ALLTID hattar fortfarande när de representerar. Så jag förstår egentligen inte varför vi vanliga inte också kan ha sådana. Man blir ju avundsjuk när man ser dem i sina eleganta hattar...

  Men kanske är det så att det nuförtiden bara är de allra äldsta bland oss vanliga människor som har hatt och att det är därför yngre förkastar dessa.

  Vad beträffar trender när det gäller inredning kunde jag ha skrivit ett långt inlägg om det. Inga gardiner, mattor, krukväxter eller prydnadssaker och helvita väggar överallt. För mig som är uppvuxen på ett lasarett var det precis så det såg ut överallt där på den tiden.

  SvaraRadera
 5. Saltis:
  Jo, visst finns det många som ängsligt kollar allt det senaste för att hänga med och VILL vara trendiga.

  Annika:
  Även om man försöker vara "otrendig" (kanske trendigt att vara otrendig??) så trillar man ibland dit!

  Ingabritt:
  Vi ska inte tala om färger! Jag blir så trött av att se allt detta svarta och gråa i affärerna, sommar som vinter, numera. Med stigande ålder (och vishet, haha) blir man dock mera oberoende, tack och lov för det.

  Ingrid:
  Man tackar!
  Inte för att jag strävar efter kunglig stil, bevare mig väl, men inte ska de damerna ha monopol på hatt, inte. Bli inte avundsjuk! Ta på dig hatten!
  Inredningstrender är jag nog immun mot. Såna tidningar brukar jag kalla inredningspornografi. Du vet, kuddar på golvet och en jättetavla i fonden.

  SvaraRadera
 6. Trender behöver inte alls vara fel, de kan ju lika väl vara bra, helt beroende på. På något sätt så berörs vi alla av pågående trender. Affärerna på en liten ort dikterar ofta villkoren för sina köpare, där utbudet inte kan bli särskilt stort av ekonomiskt försvarbara skäl. Det tråkiga i sammanhanget är när folk slutar tänka och låter sig hjärntvättas för att vara "inne" när de är ute bland folk. Risken för att bli tråkigt likriktad är stor.

  SvaraRadera