tisdag 22 november 2011

Yangtsefloden

Yangtsefloden är Kinas längsta flod och en av tre stora och långa floder som rinner upp i Tibet. De andra två är Mekong som vi kommer ihåg från rapporterna från Vietnamkriget och Salween som rinner in Burma.

På många ställen i det enorma landet träffar man på Yangtse eller dess bifloder, t ex Pu i Shanghai som jag kunde betrakta förra hösten eller där Min och Dadu flyter ihop till en annan biflod vid jättebuddhan i Leshan som jag besökte i Sichuanprovinsen för två år sedan.

Under årets resa fick jag tillfälle att bekanta mig på närmre håll med själva Yangtse. Vi åkte buss från Shangri-La till Lijiang och gjorde ett par spektakulära stopp på vägen, som inom parentes sagt var VÄLDIGT skumpig, serpentinslingrande och SMAL.

Det första stället vi stannade vid var Tigersprångsklyftan eller Tiger Leaping Gorge, flodens allra smalaste ställe och en av världens djupaste raviner. Många turister företar en ca 2 mil lång vandring längs med klyftan vilket tar minst två dagar och lär vara en tuff utmaning. Vi nöjde oss med att traska nedför de ganska bekväma, men ack så många, trapporna från vägen till floden och det ställe där enligt legenden en tiger hoppade över floden med hjälp av en sten i vattnet för att undkomma en jägare. Man hade utsikt över en del av vandringsstigen på andra sidan. Bergen tornar upp sig till 6000 m runt omkring och naturen är andlöst vacker. Vi hade fantastiskt fint väder med sol men inte alltför varmt - det var man tacksam för under uppstigningen som frestade på, höjden påverkade oss fortfarande. Man kunde bli buren i bärstol vilket en herre i vårt sällskap valde. Han är ganska välväxt och fick betala extra för övervikt..... Några i sällskapet valde att bara gå ner ett stycke men nog måste man ner hela vägen, eller hur?


De gick en hel del vandrare på stigen på andra sidan.

Det är väl sörjt för säkerheten och lämpliga vilplan anlagda här och där. Det är man särskilt tacksam för när man ska upp igen!

Ser du tigern till höger?

Här är stenen tigern sägs ha tagit hjälp av.


Man kunde välja bärstol för transporten och fick många erbjudanden. Såg vi så klena ut?

En vandrare såg ut att göra Qi Ging-övningar.Det andra stoppet var vid Yangtses första krök där floden under bara en km viker av 90° och lämnar sitt sydliga förlopp och därefter går österut. Det är en historisk plats eftersom Kublai Khans armé korsade floden här på 1300-talet och sedan även Mao 1936 under Den Långa Marschen.  Där bussen stannade med oss är utsikten magnifik men grumlas något av den marknad som naturligtvis etablerats där alla turister stannar!


Hade vi nu anat vad som väntade längre fram hade vi provianterat på marknanden men vi tänkte göra det i Lijiang dit det beräknades vara en eller två timmars bussfärd till. Utbudet såg annars frestande ut.


Det som hände var att vi blev stående i kö i fyra timmar på serpentinvägen i bergen. Det har jag berättat om här.
Som jag beskrev så körde folk om och bildade en effektiv propp, två köer, nos mot nos!

Allt eftersom timmarna gick så föll mörkret.


Till vårt hotell i Lijiang kom vi fram vid ett-tiden på natten. Sängen var oerhört skön, kan jag berätta.

10 kommentarer:

 1. Så otroligt VACKERT! Makalöst! Vilken natur!!! Och nästan lika makalöst (eller kanske inte riktigt men ändå...) var väl den där herren som tog bärstol upp!!??!? Hm, han var inte handikappad gissar jag. Hoppas han betalade rejält i dricks.
  Kram!!

  SvaraRadera
 2. Fantastico!
  Lyckans dig som har varit där!

  SvaraRadera
 3. Margaretha:
  ..sa både Bill och Bull.

  Freedomtravel:
  Även om vägen ännu idag inte är av högre kvalitet kan man ju fantisera om hur det var för inte så länge sedan att ta sig fram här längs te-och hästhandelsvägen. Eller för Kublai Khan för den delen.

  Saltis:
  Mannen i fråga tog bärstol både upp och ner - han är klen i benen. Jo, han fick betala ganska mycket extra! De stackars kineserna som kånkade på den storvuxna långnäsan blev ganska svettiga.

  Pettas:
  Jag ÄR lycklig!

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder! Jag minns köande i Brasilien, där folk tog vägrenen och mötande filen i besittning. Framåt till varje pris - vilket orsakar förstoppning. Bäst att ha matsäck för alla eventualiteter.

  SvaraRadera
 5. Helt otroligt vackert landskap. Vilka upplevelser du har haft på dina Kinaresor. Roligt att få ta del av dina bilder och se olika delar av Kina.

  SvaraRadera
 6. Karin på FOX:
  Just matsäck saknade vi! Men vi var en tapper och tålmodig skara som insåg det fruktlösa i att hetsa upp oss.
  Men varför tappar bilförare så ofta fullständigt förståndet?? Nationaliteten har i det fallet inte minsta betydelse.

  Anne-Marie:
  Vår planet har mycket att bjuda på!

  SvaraRadera
 7. Vad vackert!
  Jag hade blivit galen där av fotoglädje!
  Vilket ställe.
  Aaahhh...

  SvaraRadera
 8. Känner av mina ben (ilar i dem) när jag sitter och tittar på vägarna och stupen. Hur skulle det inte varit i verkligheten?

  Man får noga träna trappstegsgång innan man ger sig ut på en sådan resa. Hårresande vackra vyer i alla fall!

  Jag tror nog i alla fall att vi svenskar är lite mer tålmodiga och laglydiga när det gäller trafikstockningar än kineser. I alla fall gör vi inte sådana halsbrytande omkörningar eller kör ikapp med folk på en smal landsväg, som jag var med om att en privatchaufför gjorde som skjutsade oss ett trettiotal mil från Peking till en fabrik i Jinan.

  SvaraRadera