fredag 7 maj 2010

Fredagstema: Hysteri

Bejla på isflaket vill att vi funderar över begreppet hysteri denna fredag.

Hysteria betyder livmoder på grekiska. I gamla tider ansåg man att många sjukdomar hos kvinnor berodde på fel i livmodern eller att den "vandrade" runt i kroppen!! I samband med barnafödande tycks den dock i allmänhet ha hållit sig på plats...

Hysteri kom sedan att beteckna en rad fenomen där psykiska bekymmer omedvetet omvandlas till fysiska symptom.  T ex  kan svåra psykiska påfrestningar som borde ge svår ångest istället överföras till en förlamning eller blindhet, ofta tillfällig och i intervaller. Det är således inget kroppsligt fel men visar sig som sådant. 

Numera används inte begreppet hysteri inom medicinen eftersom det mest används i helt annan betydelse i dagligt tal och då med negativ innebörd. Hysteriska fruntimmer har vi alla hört talas om. När samma beteende förekommer hos män använder vi andra ord, oftast mera respektfulla. Att bli utom sig låter ju bättre än att bli hysterisk, eller hur? Det antyder i alla fall att det finns en giltig orsak. Att på grund av rättfärdig ilska kallas hysterisk skulle göra mig ännu argare, ja, rent av utom mig. Jag kan minnas något tillfälle - tror jag.

 Illustration: Indra Jungqvist

13 kommentarer:

  1. Jag läste en bra bok av Siri Huvstedt (tror jag hon hette) där ena karatären "forskar" om just hysteriska kvinnor. Elller snarare hon läser allt hon kan om det som skrev som hysteriska kvinnor (gammal "forskning") och det var lite intressant att läsa om detta även om det vaar endast en liten del i denna fiktiva berättelse. Fast jag blev ändå ganska chockad över hur synen var på kvinnor för inte alls så länge sedan! Detta med just hysteri och hur det var ett mer eller mindre allmänt vedertaget begrepp inom psykiatrin!
    Hoppas ni får en fin helg nu där ni får slippa hysteri eller att bli utom er....!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Saklig och intressant kommentar som vanligt! Jag har också läst det där om livmodern, som jag inte visste förut. Man lär sig mycket genom att blogga...

    Jag tror att anledningen till varför just kvinnor verkligen blev hysteriska i ordets rätta bemärkelse förr, är att det fanns så mycket uppdämd frustration inom en del.

    Många var ju helt beroende av sina män, utelämnade till deras godtyck eller blev misshandlade. Kunde/vågade man inte uttrycka sitt missnöje verbalt, var ett hysteriskt sammanbrott ett utlopp för känslorna.

    SvaraRadera
  3. Saltis:
    Kvinnosyn, ja. Den är ju rätt dyster fortfarande i större delen av världen. Och där vi tror att det blivit bättre kan vi få smällar när vi minst anar det ändå.
    När hysteri-diagnos var mest på modet under 1800-talet gällde det nog mest en liten grupp, nämligen de burgna klasserna som höll sig med understimulerade, nedtryckta och frustrerade hustrur. Tror inte många arbetarkvinnor eller statarhustrur blev hysteriska.

    Musikanta:
    Säkert var det så! Man tänker ju på Dr Munthe och alla hans kvinnliga patienter eller Dr Mesmer och hypnosens guldålder.

    SvaraRadera
  4. Det är ju för väl att just den diagnosen är borttagen.
    Jag skulle vilja läsa boken som Saltis tipsar om. Den låter verkligen intressant.

    SvaraRadera
  5. Så skönt att man lever idag och inte för hundra år sen tycker jag!

    SvaraRadera
  6. Funderade just på om 'hysa' kommer från 'hystera', men enligt Elias Wessén kommer det tydligen från 'hus' som är fornnordiskt. Så det hade tydligen inget samband. Då har jag inte mycket nytt att tillföra : )

    SvaraRadera
  7. Annika:
    Boken Saltis talar om är The Shaking Woman or The History of my Nerves av Siri Hustvedt. Siri H är fö gift med Paul Auster.

    Sunflake:
    Ja, vi har en del att vara tacksamma för...

    Marianne:
    Du tillför massor med det hysteriska huset, som sannerligen inte är fornnordiskt, haha.

    SvaraRadera
  8. Är det inte så att Sigmund Freud också har bidragit till att ordet hysterisk har blivit negativt betraktat, enbart i samband med kvinnor ? Jag tror att jag har läst någonting sådant någon gång men förträngt det.

    SvaraRadera
  9. Ja, som sagt tur att vi lever nu och inte för 100 år sedan, men fortfarande är det dock så att, som du skriver, det mest är kvinnor som blir omtalade med de mer negativa orden..

    SvaraRadera
  10. Bejla:
    Ja, tänk så många förolämpande ord som har en feminin bestämmelse! Kärringknut, som betecknar en knut som inte håller, säger ju att det är en kvinna som inte begriper att göra en bättre. Men titta på en vävstol, som hanteras av kvinnor, och vad som åstadkommes där! Kvinnor KAN!

    SvaraRadera
  11. Vilken vacker teckning av en kvinnas livmoder, äggledare och äggstockar! Visst är det tur att man inte pratar om hysteri inom sjukvården längre. Det är intressant att det bara var överklassens kvinnor som blev "hysteriska"... Jag läste Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare förra året och där var det ju just pappan, son i en överklassfamilj som blir galen, och det var intressant att läsa hur det försöktes tigas ihjäl inom släkten. Han hade väl antagligen klassats som hysterisk om han hade varit kvinna!

    SvaraRadera
  12. Ja tänk att synen på kvinnor och män var så olika när det gällde sjukdomar. Tur att det liiite ändrats till dagens medicin.

    Vilken idé också att livmodern vandrade runt i kroppen. Varför skulle den göra det? Ibland var de inte så smarta de gamla grekerna.

    SvaraRadera
  13. Haha, ja, man undrar ju hur kvinnor klarade av födslar när livmoder var på vift så ofta. Men så långt tänkte nog inte männen...

    SvaraRadera