måndag 24 maj 2010

Puss på dig!

Jag vet inte om jag var alltför närgången genom att ta denna bild. Jag såg paret agera kärvänligt redan i går eftermiddag och i dag på morgonen var det verkligen en rejäl puss på gång. Nu i kväll har de släppt taget och sitter 20 cm från varandra. De ska säkert bli mammor båda två, de är ju hermafroditer, vinbergssnäckorna.


6 kommentarer:

 1. Det finns ett område här uppe i skogen där det vimlar av vinbergssnäckor, och man får tänka på var man sätter foten. Är det så där långrandigt alltså? Tar det flera dygn för hermafroditer?
  Hur det nu är med den saken så ser det väldigt gulligt, fast lite slemmigt ut :)

  SvaraRadera
 2. Men tänk så många godbitar de blir senare...
  lite vitlökssmör och persilja till.

  SvaraRadera
 3. Christina:
  Jag tyckte mest det verkade jobbigt. Den ena snäckan har ju helt rullat upp på skalet. Ingen aning om det alltid är så segt...

  Karin:
  Känner inte för att tillreda dom, faktiskt. Det lär vara rätt komplicerat med en inledande laxering,
  bl a. Vet du hur man gör? Eller den biologiske maken, kanske? Men jag gillar att äta dom om nån annan har tillagat rätten.

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  man låter dem vara utan mat ett tag, i någon vecka eller så, de får bara vätska, troligtvis bara vatten. Vi har vinbärssnäckeodlare i vår bekantskapskrets så jag kan ta reda på exakt hur det hela går till. Trodde att man ger dem lite vin i vattnet men maken tror jag är ute och cyklar, för inte kan de väl dra sig fram i ett enda rusigt tillstånd innan det är dags...
  Hör av mig igen om snäckan..

  SvaraRadera
 5. Två toppsnäckor som funnit varandra i en slemmig omfamning... Snyggt skildrat... Påminner mig om min kompis i Toulouse... Ja detta med att ha en passion över att tillaga och äta Vinbärssnäckor då alltså.. Själv har jag inte testat denna delikatess.

  SvaraRadera
 6. Karin:
  Tack för din forskning!

  Karlavagnen:
  Det ÄR en delikatess men jag föredrar att nån annan jagar och tillagar dom!

  Jag vill tillägga att dom faktiskt heter vinBERGSsnäckor men man ser ofta det felaktiga vinbärs-.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Vinbergssn%C3%A4cka

  SvaraRadera