lördag 1 maj 2010

Kommunalstädning

Vår tomt gränsar på två sidor till kommunalt grönområde där vi har en smal och en bredare remsa fram till asfalterad gång- och cykelväg. Eftersom kommunen slår gräset på allmänningen bara en enda gång om året blir det rätt vildvuxet så vi sköter delarna närmast oss med klippning och uppsnyggning av ren självbevarelsedrift. Vi håller oss därför med en motorklippare som vi aldrig använder inne i trädgården, där är det handklippning som gäller.
Idag blåser det friska vårvindar och vid det här laget har regnet börjat, men under förmiddagen har vi vårstädat på kommunmarken, maken och jag.


Till att börja med samlade jag upp denna oaptitliga skörd. Däribland ingick bland annat 11 (elva) stycken väl hoknutna hundbajspåsar! Hur är man funtad i skallen om man TAR UPP LORTEN,
KNYTER PÅSEN OCH SEN KASTAR IN DEN I FOLKS BUSKAGE??? Jodå, jag krattade upp en massa oinpackad hundskit också, det finns olika sorters hundägare. Förhoppningsvis nån enstaka som tar upp lorten, knyter sin påse och tar hem den och kastar den där den ska vara, alt. lägger den i därför avsedda kommunala tunnor.

Som kontrast vill jag dock visa litet av vad insidan på trädgården kan bjuda just nu.
Stjärnmagnolian har undgått frostnyp hittills, hotar det att frysa ger vi den nattsärk - om vi kommer ihåg det. Backsipporna är ljuvliga och får sen så fina "frisyrer" när de blommat ut. Julrosor har jag flera sorter men den här fräkniga, dubbla är favoriten.

Inne i uterummet blommar det också, fr a litet olika pelargoner. Här är några exempel.

Rosa della sera (stjärnpelargon), Springfield Black (engelsk) och Cotyledonis (vildpelargon)  heter skönheterna.

Idag på morgonen kom veterinären till stallet där min häst bor. Det var dags för årets influensaspruta och en stelkrampsbooster. I går var jag själv och fick en TBE-spruta, fästingsäsongen har redan börjat.
Jag har vaccinerat mig mig mot TBE för ett antal år sedan redan men inte följt upp med regelbundna påfyllningar som man ska , så jag får börja om igen på ny kula nu. Nr 2 är om en månad, sen passar det med hästens influensaspruta nästa vår, hoppas jag kommer ihåg det då! Hästen är 23 år men pigg och fräsch så jag hoppas vi får några år till ihop! I går var vi en skogsrunda i ösregnet men det var kul ändå! Jag var dyngsur rakt igenom och insåg att den en gång (för länge sedan) regnmotståndiga jackan nog var söndertvättad vid det här laget och fick en påminnelse om att ta på ordentligt regnställ nästa gång det ser hotfullt ut redan när vi ger oss iväg.


För övrigt har björkarna nu slagit ut!

7 kommentarer:

 1. Det funkar nog inte alls i hundlortshjärnorna när de gör som de gör. De är ju bättre att inte samla ihop lorten i påsar om de ändå inte tar hand om den.
  Så vackra ljuvligheter du har i trädgården, milda limpa, man blir hänförd.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om de senare bilderna bättre! Och kan bara hålla med, om man ändå gör sig jobbet att ta med en påse ut, samla upp skiten, knyta påsen, så kan man tänka sig att slutföra det hela med att slänga påsen i en soptunna. Snuskpellar.

  SvaraRadera
 3. Konstaterade igår på Bassholmen att björkarna nu slagit ut, dags att klippa rosorna sa någon, men det har jag gjort för längesedan...sån är jag;-)
  DIn stjärnpelargon är makalöst vacker! Tror aldrig jag sett en sådan.
  Inser när jag ser dina bilder att jag inte sett mina backsippor. Måste ut och leta!

  SvaraRadera
 4. Men vilka lorthjärnor! Är lortsverige på väg tillbaka?

  Underbara blommor! Blev så nyfiken på den där stjärnpelargonen.

  SvaraRadera
 5. Karin:
  Ja, inte begriper jag hur dom tänker.

  Carina:
  Det gör jag med! Men kunde inte låta bli att ta bilden på skiten i alla fall;)

  Simone:
  När jag läste ditt inlägg om er jobbedag på 1:a maj tänkte jag på min lilla underbara svärmor. När vi var ett gäng som jobbade i vår trädgård i dess begynnelse utbrast hon från hjärtat: O, vad det är roligt med grupparbete!

  Marianne:
  Hundlortshjärnor, sa Bill, lorthjärnor, sa Bull!
  Nja, SOMLIGA hundägare slänger faktiskt påsarna där dom ska, jag känner flera stycken. Förr tog ju INGEN upp efter jycken.
  Det är jättekul med alla olika pelargonsorter!

  SvaraRadera
 6. Helt otroligt att folk plockar upp lorten och sedan kastar bort den. Tror de att den ska multna bort I PÅSEN? Bryssel är hundskitens mecka (?) men jag har faktiskt sett TVÅ hundägare plocka upp efter sina hundar, det är två mer än under mina första 5½ år i staden!!!
  Fina backsippor, de blommorna tycker jag mycket om. Vi körde genom en grön bokskog i helgen och jag längtade till Skåne. Tur att vi ska åka upp en sväng nästa vecka över Kristi Himmelsfärd! Hur långt har bokarna kommit i Skåne??

  SvaraRadera
 7. Petra:
  Läste i tidningen i dag att fenomenet tydligen inte är unikt för min trädgård - man undrar verkligen över dessa hundägares intelligens!
  Jodå, bokarna är på god väg! När du kommer i nästa vecka är säkert t o m LUFTEN grön i boket! Vitsipporna är på upphällningen, backsipporna i fullt flor och gullvivorna på gång. Du kommer i bästa tiden!

  SvaraRadera