tisdag 4 maj 2010

Vad ska läkare syssla med?

Det är ju ingen nyhet att läkare och fr a patienter är frustrerade över hur Försäkringskassans handläggare agerar ibland. Jag har själv upplevt att patienter nekats sjukpenning trots t ex nyligen genomgången egen canceroperation, långvarigt smärttillstånd och döende anhörig hemma.
I veckans nummer av Läkartidningen rinner det över för en kirurg som anser sig ha mer angelägna arbetsuppgifter än att skriva meningslösa kompletteringar till sina intyg men tvingas för att inte patienterna ska bli utan pengar.
Han ger ett exempel där en handläggare inte begriper att en 50-årig kvinna med ett infektion i en blödning i operationssåret efter bröstcanceroperation inte ska arbeta som fritidspedagog innan hon åtminstone läkt ut infektionen.
Läs om hans frustration här.

Ett annat exempel som kan nämnas är mannen som ansökte om anhörigpenning för att vårda sin döende hustru hemma. Där ansåg FK att hustrun inte var tillräckligt sjuk, krävde upprepade intygskompletteringar och exakt angivelse av förväntat dödsdatum(!) och fördröjde ärendet tills
hon efter några veckor redan var död.

En kollega till mig fick hjärtinfarkt. Han var synnerligen ivrig att komma tillbaks till jobbet och friskskrev sig själv i förtid - mot rekommendation av sin hjärtläkare. Trots detta ringde hans FK-handläggare mig och undrade vad vi gjort för att rehabilitera honom.

FK som arbetsplats lär inte vara nån dans på rosor heller.  Hittade denna numera avslutade blogg
skriven av en anställd.


( Bild från internet)

8 kommentarer:

 1. Man undrar hur i all världen det kan bli som det blir? Jag känner också till flere fall av direkt vanvårdande bemötanden som har försvårat tillvaron så oerhört för den som redan har det tillräckligt svårt i sin sjukdom. Att vara utan pengar är mera än tillräckligt men när man dessutom skall ifrågasättas gång efter annan så kan det bara bli för mycket av det goda också rent själsligt.
  För övrigt så är det en mycket talande bild du har hittat.

  SvaraRadera
 2. Ojojoj! Det är verkligen otroligt hur det kan bli. Samtidigt hör man även om den andra sidan. Alltså de som faktiskt utnyttjar systemet på ett väldigt fult sätt och på så vis faktiskt är ORSAKEN till att det blir sådana här helt felaktiga bedömningar. Pratade emd vänner om detta för inte länge sedan. De hade några i bekantskapskretsen som emr eller mindre "skröt" med just att de lyckats vrida och vända systemet såpass mycket att de kunde få ut pengar som väl egentligen inte var sådär riktigt "helylle" om man säger så.... Men visst håller jag med om att det i många fall verkar vara så att man inte längre ser till individen och dess behov utan gärna är paragrafryttare utan flexibilitet alls. Sorgligt.
  Bloggen du länkar till var ju hemsk! Inte själv abloggen då men att det verkligen kan få VARA så på en arbetsplats är ju helt galet!!!

  SvaraRadera
 3. Jag saknar ord, särskilt som det tycks vara mer regel än undantag.
  Och liksom föregående kommentatorer fattar jag inte hur det kan ha blivit så.
  Visst finns det folk som missbrukar systemet - det finns det överallt i alla system - men det får man ta'. Jag tror att det är en förhållandevis liten skara, och man kan inte låta dem förstöra för det stora flertalet som behöver hjälp.
  Internet kommer att krascha om jag säger allt jag har att säga så jag ger mig här och säger GRATTIS till Olgakatt idag.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Karin:
  När man ser det på nära håll blir man förtvivlad!

  Saltis:
  Som vanligt är det de få fulingarna som förstör för de många och fusk skall med kraft beivras. Men det förefaller mig svårt att fuska med en av läkare konstaterad infektion i ett operationssår.
  Jag har själv haft FK-anställda som patienter som var påtagligt "o-glada" över systemet.

  Margaretha:
  Tack för gratulationen!
  Fuskarnas skara tycks alltid vara mindre än man "trott" varje man gör en undersökning och det är mig en gåta hur det kan göra att man terroriserar både läkare och patienter i år efter år med knäppa frågor.

  SvaraRadera
 5. Bedrövligt. Bedrövligt.
  Satt och skakade på huvudet då jag läste ditt inlägg idag.
  Så hemskt för kvinnan med det infekterade såret, och mannen med den döende frun. USCH!!

  Här i US får läkarna ständigt kämpa mot alla stora försäkringsbolag (TUUUNGT), och i sverige är det FK...

  SvaraRadera
 6. Annika:
  När jag senast häromåret var i USA blev en bekant sjuk och inlagd på sjukhus. Han ville hem när han efter ett dygn kände sig bra men dom ville inte släppa honom och hotade med att hans försäkring blev ogiltig om han skrev ut sig själv. Då undrade jag om läkarna försökte pumpa försäkringsbolaget på extra pengar! Man kan bli helt förvirrad av spelet. Men alla "reformer" inom FK här tar priset i stolligheter.

  SvaraRadera
 7. Obegripligt att man på FK inte kan använda sunt förnuft. Hur än lagarna är författade har lagstiftarens intentioner framställts i klara ordalag i diverse intervjuer på tv, alltså borde FK kunna använda vanligt bondförnuft när de bedömer olika fall. Men jag har någon slags magkänsla av att de har bestämt sig för att dj-as så mycket som möjligt för att protestera mot sittande regering. Man får tycka vad man vill om regeringen, men det är ruttet av FK att handla på det sätt de gör, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Marianne:
  Det är så hemskt att det går ut över patienterna! Men dom som jobbar på FK har det inte så kul heller.

  SvaraRadera